Elisabet Otterdahl, Jörgen Persson, Gunilla Glücksman och Johanna Mattsson är glada över sitt andrapris som Årets utvecklingsgrupp. Det händer mycket i Valinge, mycket just tack vare bygdelaget. 
Elisabet Otterdahl, Jörgen Persson, Gunilla Glücksman och Johanna Mattsson är glada över sitt andrapris som Årets utvecklingsgrupp. Det händer mycket i Valinge, mycket just tack vare bygdelaget. 

Eldsjälarna i Valinge prisas

I Valinge skulle det inte hända speciellt mycket utan ortens bygdelag. Nu prisas eldsjälarna för sitt arbete.

ANNONS
|

Elisabet Otterdahl, Jörgen Persson, Johanna Mattsson och Gunilla Glücksman, fyra av de åtta styrelsemedlemmarna i Valinge bygdelag, möter upp.

Naturligtvis träffas vi vid ortens nya mötesplats som färdigställdes ifjol.

Här finns också en fin lekplats som lockar fler än bara Valingebor.

– Det betyder jättemycket att ha fått en mötesplats. Ska man träffas några stycken så är det jättebra att ha en referenspunkt som alla känner till och där det finns vindskydd, säger Jörgen Persson.

Kommunen har stått för det ekonomiska. Sparbanksstiftelsen har också gett bidrag. Men utan de ideella byggkrafterna i bygdelaget hade det troligtvis aldrig blivit någon mötesplats. Bygdelaget har själva bekostat och ordnat grillar, väggfasta bänkar, bord och mobila bänkar.

ANNONS

Man får göra det själv på landet?

– Det är det som är lite orättvist om man jämför med dem som bor i stan. Här hänger det på att det finns eldsjälar, säger Johanna Mattsson.

Gunilla Glücksman flyttade till Valinge 1970.

– Jag har alltid engagerat mig. Vill man ha en förändring så måste man jobba för det. Det är en jättefin gemenskap här. Är man på fest med fotbollsföreningen så är alla åldrar med och umgås, det tycker jag är underbart. Det är inte alltid det går.

Johanna Mattsson är uppvuxen på orten. Efter några år i USA och i Varberg så flyttade hon tillbaka för några år sedan.

– Jag längtade tillbaka till lugnet, naturen och andrummet här. Sedan är det en gemenskap som över huvud taget inte finns i stan, säger hon.

Bygdelaget ser tillsammans med föreningslivet till att det händer mycket. Påskpromenaden är det stora evenemanget som engagerar, i år kom det cirka 1 100 personer. Gökotta, fest för nyinflyttade samt kyrkans Valingevecka är andra händelser som drar mycket folk.

– Många tar saker som tipspromenader och annat som en självklarhet. Men det krävs ju att folk engagerar sig, säger Jörgen Persson.

ANNONS

Nyligen prisades bygdelaget med 2 500 kronor från Hela Sverige ska leva Halland. Man kom delad tvåa med sin ansökan om att bli Årets utvecklingsgrupp.

– Det är så klart jätteroligt och inspirerande. Vi har en tanke på att pengarna ska gå till staket vid mötesplatsen och lekplatsen. Bilarna kör lite fort ibland, säger Johanna Mattsson.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS