En skymt av löparna, innan skenet från pannlamporna försvinner in i mörkret vid den gamla banvallen längs med Strandpromenaden.
En skymt av löparna, innan skenet från pannlamporna försvinner in i mörkret vid den gamla banvallen längs med Strandpromenaden. Bild: Conny Bengtsson

Efterlyser fler till mörkerlöpning

Vintertid. Mörkret har gjort sitt inträde på allvar. Många ser det som ett hinder för att komma ut i löparspåret. Men en pannlampa och gemenskap gör det lättare.

ANNONS
LocationVarberg|

Kall vind och fyra plusgrader är kanske inte det bästa löpvädret. Men det finns de som tycker annorlunda. I Varberg startade träningsföretaget Team Nordic Trail upp mörkerlöpning för ungefär ett år sedan. Varje vecka träffas 15-20 löpare för att i lampornas sken ge sig ut på mörkerlöpning.

En av dem är ledaren Fredrik Sundin, 38.

– Det är en härlig fartkänsla när det är mörkt, särskilt när man springer på stig. Sedan blir det som ett pärlband av pannlampor i skogen. Det är vackert att se, säger han.

Denna måndagskväll möter ett tio personer upp vid Kåsa. Stämningen är lättsam och hjärtlig.

ANNONS

Hur är Varberg som mörkerlöpningsstad?

– Det finns lite reflexbanor, framför allt i skogen runt sjukhuset. Det är en väldigt rolig bana att springa. Sedan är det folk som gör sina egna reflexbanor lite här och var. Har man tid kan man åka ut och springa i Åkulla. Där finns riktigt fina slingor.

Hur viktig är gemenskapen?

– Det är lite därför som jag är tränare. Det är kul att träffas så här och prata lite löparsnack. Jag gör väldigt många pass på egen hand och då är det här ett sätt att träffa andra.

Vad behöver man?

– Det är kläder efter väder. Annars behöver du en bra pannlampa och skor med bra fäste. Vi vill ju springa på stigar i skogen och har du en lampa som inte lyser tillräckligt så finns det många hinder som kan göra det lite väl spännande, säger Joel Språng som är ansvarig för västkusten på Team Nordic Trail.

På måndag anordnas eventet ”Omfamna mörkret” där alla som är nyfikna får komma och prova på. De som är intresserade samlas vid Almers skola klockan 18.

– Många tror att det är slut på att springa ute nu. Vi vill visa att det går året om, avslutar Joel Språng.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS