Efterlängtad cykelväg invigd

Den nya gång- och cykelvägen i Veddige ligger i anslutning till både skola och fritidsområde.  – Det var på tiden, tycker Sara Hansson som själv har barn i området.

ANNONS
|

För en lägre prislapp än budgeterat är den äntligen färdig – den knappt en kilometer långa cykelvägen på Västra Ringvägen och Nygatan. Det firades under onsdagskvällen med cykelskola för barn, korvätning och tipspromenad. Och så givetvis ett invigningstal av Tobias Carlsson (L), ordförande för hamn- och gatunämnden. Han passade på att tacka de många händer som varit inblandade i arbetet innan han förklarade vägen invigd.

– Det här är en viktig sträcka eftersom det var farligt sista biten fram till skolan och fritidsområdena. Vi kan inte förvänta oss samma uppmärksamhet av barn i trafiken, och därför är just säkra skolvägar ett prioriteringsområde i cykelplanen, säger han.

ANNONS

Han syftar på cykelplanen 2016-2020 som är en del av kommunens trafikstrategi.

– Kortfattat går den ut på att prioritera upp cykel- och gångtrafikanter på bekostnad av bilar, förklarar han.

Den nya vägen var planerad att kosta 4,1 miljoner kronor, men landade på en ungefärlig nota om 2,3 miljoner.

– Det finns en bild av att vi alltid spräcker våra budgetar, men det är inte riktigt sant. Ibland går vi plus, ibland går vi minus. Det tar ut varandra kan man säga, säger Tobias Carlsson.

Några som var på invigningen Marina och Samuel Strand och Sara Hansson med barnen Arvid, Annie och Alma. De var glada över att vägen kommit till.

– Det är jättebra. Innan var det en fruktansvärd oro när Alma gick till skolan, och många barn behövde bli hämtade, säger Sara Hansson.

Under projektets gång har en del tillkommit, nämligen en upphöjning av cykelvägen vid övergången på Syllingevägen. Något som Lennart Bengtsson, ordförande för Veddige Vägförening, tror kan öka trafiksäkerheten.

– Det har varit det enda stället i Veddige där vi ständigt har olyckor. Nu gissar jag att vi kommer få ner dem, säger han.

Marie Johansson på hamn- och gatuförvaltningen har varit projektledare för vägen.

ANNONS

– Det är jättekul att se att den uppskattas, säger hon.

ANNONS