Doktorn har hittat DNA på kulknappen

Visst finns det DNA på den mytomspunna kulknappen som sägs ha dödat kung Karl XII. Så långt har man kommit i undersökningarna på Uppsala universitet. Frågan är vems DNA det är...

ANNONS
|

Svaret på den kittlande frågan dröjer ännu ett tag.

- Vi har inte hunnit typbestämma det DNA som vi har funnit på knappen, så vi vet ännu inte om det är en ren DNA-profil eller DNA-profiler från flera personer, säger Marie Allen, doktor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet.

För ett par månader sedan togs ett skrapprov på kulknappen som finns på Länsmuseet Varberg och som enligt en sägen ska ha varit den kula som ändade Karl XII:s liv. Det var under belägringen av Fredriksten i Norge den 30 november 1718.

Skrapresterna undersöks nu på universitetet.

ANNONS

- Om någon månad är en första analys klar. Då kommer jag att veta om det är en DNA-profil eller flera, säger Marie Allen.

° Vilken betydelse har det om det finns flera DNA-profiler på kulknappen?

- Det skulle innebära att vi fått fram DNA även från personer som hanterat knappen längs vägen. Nu försökte jag tvätta knappen så mycket som möjligt för att få bort mycket av det senaste DNA:et, och hitta gammalt DNA i skrymslen och vrår.

En liten bit hjärna som påstås komma från Karl XII finns konserverad. Den kan man jämföra med det DNA som fanns på kulknappen. Det finns dock de som är skeptiska till att det skulle vara Karl XII:s hjärna.

Enligt Marie Allen finns emellertid även annat bevarat från Karl XII, bland annat en hårlock.

° Om det visar sig att det inte är bara en, utan flera DNA-profiler på knappen, är det möjligt att jämföra mot alla dessa?

- Jo, det skulle man kunna göra, genom att använda sig av en lite mer avancerad metod.
ANNONS