Diding vill bygga kubanskt annex

Hotell Havanna kan få en syskonbyggnad tvärsöver gatan. Diding vill bygga ett annex i kubansk stil med 21 nya hotellrum och konferenssal.

ANNONS
|

År 2013 valde Lasse Diding att inte riva semesterhemmet på Krabbes väg. Rummen var små och få jämfört med resten av hotellbranschen, men behölls och renoverades. Hotell Havanna föddes.

– När jag byggde Hotell Havanna sa ekonomerna att hotellet var för litet för att vara lönsamt. Nu har jag klarat mig, men de här tjugo nya rummen är ekonomiskt nödvändiga, säger Lasse Diding.

I bygglovet som Lasse Diding nu söker finns det en plan för 21 stycken större rum, samt en konferenssal för 70 personer i ett annex mitt emot Hotell Havanna. Tanken är att det ska synas att Hotell Havanna och den nya byggnaden, Villa Habana, hör ihop.

ANNONS

– Man kommer att känna igen sig. Kubaner som bor på hotellet brukar känna sig som hemma. Man måste korsa vägen, men vi ska försöka överföra själen till Villa Habana, säger han.

Annexet ska spegla en lugnare och mer avskalad del av hotellet. Inga neonskyltar, ingen restaurang.

Erik Diding driver Hotell Gästis och Hotell Havanna tillsammans med Lasse Diding, och studerar till arkitekt på Chalmers Högskola. Det är Erik Diding som har ritat Villa Habana.

Annexet planeras snett söderöver gatan och ska ha en vinkel på tio grader mot Hotell Havanna. Detta för att huvudbyggnaden och Villa Habana ska kunna kommunicera sinsemellan.

– Jag vill att det ska hänga ihop på något sätt, utöver material och färger. Husen ska prata med varandra. Man kan titta ut genom fönstret och peka bort mot byggnaden, och det ska kännas som en naturlig väg, säger Erik Diding.

Fasaden har fått sin inspiration från en 1600-talets klosterbyggnad utanför Rom.

– Utan fasaden hade det bara blivit ett turisthotell. Jag vill att det ska prata med de andra husen i kvarteret.

Har du mött några reaktioner ännu?

– Nej, nu kommer det först behandlas i byggnadsnämnden, men rent allmänt har jag hört att folk är positiva – det är roligt eftersom Hotell Havanna har tagits emot väl, säger Lasse Diding.

ANNONS
ANNONS