Diding tar omtalad staty till Varberg

Den omdebatterade statyn ”Med handväskan som vapen” är på väg till Varberg. Hotellägaren Lasse Diding har köpt konstverket som blivit en symbol mot nazismen, och vill skänka det till kommunen. – Det skulle passa bra i Brunnsparken, säger han.

ANNONS
|

Fotografiet på damen som slår med en handväska mot en nynazist i Växjö 1985 fick stor uppmärksamhet, och har utsetts till århundradets bild. Konstnären Susanna Arwin har skapat en bronsskulptur av kvinnan med handväskan, och Växjö kommun övervägde i vintras att köpa en större staty av henne.

Planerna tog dock stopp efter en debatt om att konstverket kunde uppfattas som våldsbejakande.

Nu får Varbergs kommun en chans att ta över den uppmärksammade statyn, som Susanna Arwin just nu håller på att färdigställa. Varbergsprofilen Lasse Diding har köpt konstverket, och vill skänka det till kommunen.

– Statyn har ett stort konstnärligt och symboliskt värde, särskilt efter den debatt som varit i Europa med starka, fascistiska högerströmmar. Det är ett konstverk som direkt kryper in i samhällsdebatten och vår tids brännande frågor, säger han.

ANNONS

Lasse Diding kallar statyn en fredlig försvarssymbol, men är beredd på en debatt.

– Några menar att den uppmanar till våld, men jag har svårt att se tanten som blir arg och slår med handväskan som en terrorist. För mig är det en fin symbol för antifascistiskt motstånd, på en lagom nivå, säger han.

Lasse Diding vill inte uppge exakt vad han betalade för statyn, men säger att det handlar om ”hundratusentals kronor”. Han skulle gärna se den på en framträdande plats i staden, som Brunnsparken eller Engelska parken.

– Det här är konst som har en betydelse. Jag tror att kommunen kommer ta emot statyn med öppna armar, men det återstår att se.

Konstnären Susanna Arwin är glad över Lasse Didings initiativ.

– Det är oerhört roligt. Statyn är ett viktigt monument för civilkurage. Jag hoppas att kommunen ser bortom det tjabbel som varit om helt fel saker, och ser det stora och fina i det. Vi måste ha symboler mot krafter som nazism och rasism, säger hon.

Arwins skulptur har blivit ifrågasatt av fotografen och kvinnans familj, bland annat eftersom den avbildade kvinnan - som inte längre är i livet - inte tyckte om bilden. Susanna Arwin tycker att debatten har blivit snedvriden.

ANNONS

– Fokus har blivit på personen, när det är symbolhandlingen som är det viktiga, säger hon.

”Med handväskan som vapen” kommer till Varberg redan den 21 november. Då ställs den ut på borggården på Fästningen i samband med manifestationen Krig och kultur, inom projektet Varberg Calling for Peace.

ANNONS