Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gänget har lärt sig via YouTube och studsmattor.

”Det krävs mycket träning och lite dumhet”

Jacob Ågren, Isac Damfeldt, Noah Leffler och Fabian Agartson har tränat parkour i fyra år. Nu ska de föra vidare metoden till varbergarna.

De fyra vännerna studsar vant upp på muren utanför Varbergs fästning. Efter en kort uppvärmning i den västkustska snålblåsten tar de gemensamt fart. Till synes utan några som helst svårigheter gör de en synkroniserad volt i luften. De landar smidigt och mjukt på gräset. 
– Vi gör ingenting som vi inte är säkra på hur man gör, säger Jacob Ågren. 
Jacob Ågren, Isac Damfeldt, Noah Leffler och Fabian Agartson sysslar med träningsformen parkour. Efter skoltid, på lov och helger drar de gärna ut och hoppar, hjular och voltar sig fram.
– Det är frihet, säger Isac Damfeldt. 
Tävlat i parkour
Jacob, Noah och Fabian har även tävlat i parkour. 
– Då sätter man ihop volter och hopp som en koreografi. Domarna bedömer efter hur avancerat det är och hur väl det hänger ihop, säger Jacob Ågren. 
– Men det viktigaste är att ha kul, det är det som räknas, fyller Fabian Agartson i. 
Sensommaren 2016 uppträdde de på en festival i Norge efter att ha varit med i en norsk musikvideo. 
– Vi var med och gjorde en musikvideo med Oslo Soul teens och sen blev vi inbjudna till en festival och gjorde ett nummer, säger Noah Leffler. 
– Det var den roligaste tiden i mitt liv, säger Jacob Ågren. 
Hur blir man grym på parkour?
– Det krävs mycket träning och lite dumhet, säger Jacob Ågren. 
– Man får inte övertänka, förklarar Isac Damfeldt.
Nu har Jacob, Isac, Noah och Fabian blivit tränare i Varberg för parkourföreningen Stampede. Föreningen har sin bas i Göteborg och har nyligen startat upp projektet Regionstränare. Samir Cliff Gadré driver föreningen:
– Målet är att öppna upp parkour på flera ställen på Västkusten, säger han.
Till en början kommer två grupper att starta upp i Varberg – en för barn mellan 7-11 år och en för alla som är äldre än 12 år. 
– Om vi får ett stort intresse hoppas jag att vi kan öppna upp fler grupper i Varberg. I vår lokal i Göteborg är den yngsta 2,5 år, säger Samir Cliff Gadré. 
Till oroliga föräldrar som ser brutna ben och stukade handleder framför sig kommer Samir med lugnande besked. 
– Att gå en parkourkurs är det bästa. Kidsen kommer att träna i vilket fall om de är sugna, men här får de grunderna. Vi informerar om hur du ska göra för att din kropp ska hålla i längden, att man inte ska pressa varandra och att ta det steg för steg, säger han. 

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten