Det här lovar polisen Varbergsborna

Nyårslöften: Varbergs kommun och polisen har ett antal löften att leva upp till under 2017.

ANNONS
|

För att invånarna ska känna sig tryggare lovar polisen att bli mer synlig i Påskbergsskogen, i skolor och i centrum. Ett annat löfte är att säkerheten för oskyddade trafikanter ska bli bättre under 2017.

Varbergs kommun och polisen vill att invånarna ska känna sig tryggare och satsar på fyra olika områden för att uppnå detta: Droger bland unga, upplevd otrygghet i centrum och i Påskbergsskogen och oskyddade trafikanter.

Det är åsikter från 550 invånare i Varberg och i närliggande orter som ligger till grund för medborgarlöftena. Polisen och representanter från kommunen har fått analysera invånarnas åsikter och under onsdagen presenterades vilka satsningar som ska göras under 2017.

ANNONS

Bland annat ska polisen se till att synas mer i Påskbergsskogen och polisens volontärer ska finnas på plats under fem tillfällen nästa år. Detta trots att polisen upplever att det inte finns några problem i området.

– Sedan den 1 januari 2015 fram till i dag har ett brott begåtts där. Men folk upplever ändå att de är otrygga, säger kommunpolisen Richard Hiller.

Spär ni inte på känslan av otrygghet om ni väljer att öka er närvaro där?

–Vi har haft diskussionen internt. Men vi tror att vi ökar tryggheten genom att vara mer synliga, säger lokalpolisområdeschefen Stefan Yngstrand.

En annan satsning är att se till att färre unga fastnar i drogmissbruk. Även om Varberg inte har några större problem med en ökad droganvändning bland yngre personer tycker kommunstyrelsen ordförande Ann-Charlotte Stenkil att frågan är viktig.

–Man måste vara vaksam på förändringar och därför är det viktigt att skola och polis har ett nära samarbete. Det gäller att ha ögonen öppna, säger hon.

Även ungdomsrådgivningen ska utöka sitt samarbete med polisen och skola och polisen ska hålla i alkohol- och narkotikautbildning på högstadieskolor.

–Vi vill ge föräldrar och personal nycklar för att se om en ungdom använder narkotika, säger Richard Hiller.

ANNONS

Genom medborgardialoger som genomförts under hösten har det kommit fram att polisen bör arbeta med att öka säkerheten för cyklister och fotgängare. Under nästa år ska därför polisen genomföra riktade cykelkontroller och prata trafiksäkerhet med högstadieelever. Hamn- och gatuförvaltningen ska även bistå med att förbättra trafiksäkerheten vid skolor, öka belysningen och utveckla cykelvägar.

Har polisen resurser för att göra alla dessa satsningar?

–Det här är något vi lovar och i vår vardag har vi tagit höjd för detta. Men jag kan inte påverka vad som händer i världen, säger Stefan Yngstrand, lokalpolisområdeschef.

Satsningen på medborgarlöftet ska göras på nationell nivå. Projektet startades redan under 2016 och Kungsbacka och Laholm var först ut i Halland med det arbetet.

Nyårslöften till Varbergsborna:

Erbjuda skolor utbildning rörande narkotika och alkohol.

Under 2017 ha två riktade insatser mot ungdomar med narkotikaproblematik. Socialförvaltningen kommer medverka på plats.

Ungdomsrådgivningen utökar samarbetet med polis och skola.

Under helgkvällar ska polisen använda reflexvästar för att öka tillgängligheten och tryggheten.

Polisen kommer genomföra tre narkotikainsatser i centrum.

Socialförvaltningen ska anordna en utbildning för krögare i ansvarsfull alkoholservering.

Öka polisen och polisens volontärers synlighet i Påskbergsskogen.

Hamn- och gatuförvaltningen ska se över belysningen i spåren.

Utbilda skolelever i trafiksäkerhet.

Genomföra fyra riktade cykelkontroller.

Hamn- och gatuförvaltningen ska se till att öka trafiksäkerheten vid skolor, öka belysningen och utveckla cykelvägar.

ANNONS