"Det är några få som har klagomål"

Eja-Märtas vd tillbakavisar uppgifterna om dålig mat och respektlöst bemötande.…– Allt vi har avtal med Migrationsverket om fungerar perfekt, säger Niklas Flygare.

ANNONS
|

Runt nittio asylsökande bor på Eja-Märtas. Enligt Niklas Flygare, vd på bolaget som driver asylboendet, är det några få av dem som riktar kritik mot verksamhetschefen.

– De förstår inte hans roll, att han ska driva verksamheten och inte kan påverka saker som när bussen kommer. Med alla andra boende fungerar det jättebra. Styrelsen har fullt förtroende för honom.

Han avvisar uppgifterna om nedlåtande bemötande, och att verksamhetschefen ska ha påstått sig kunna påverka Migrationsverkets beslut.

– Nej, nej. Men vi har en skyldighet att rapportera till Migrationsverket om saker händer. Exempelvis om någon har sparkat sönder en gipsvägg, säger Niklas Flygare, som framhåller att det har skett en del skadegörelse på boendet.

ANNONS

Luncher och middagar på Eja-Märtas kommer från en lokal restaurang med mat från mellanöstern. Enligt Niklas Flygare är maten god och innehåller alla näringsdelar. Berättelserna om rå kyckling, utspädd marmelad och dålig frukt är felaktiga, framhåller han. Likaså uppgifterna om gammalt bröd och brist på grönsaker.

– Mögligt bröd? Då måste det vara för att de har tagit med det till rummet och låtit det ligga. Salladen vi får från leverantören är oftast råkost. Vill man inte ha så äter man inte, så är det bara, säger han.

Han framhåller att maten räcker till alla, och säger att tvål, toalettpapper och tvättmedel alltid finns.

– Det delas ut hela tiden, enligt avtalet.

Hur mycket vinst gör ni?

– Vi hade kunnat köpa kartongmat för att spara pengar, men man har ett hjärta. Vi får in bra hyra för verksamheten nu, men det är mycket arbete bakom. Och fastigheten slits, så vinsten kan vi mäta först när vi har renoverat efteråt.

HN har ringt några ytterligare ägare och aktiva i företaget som driver Eja-Märtas, för att höra om bilden är samstämmig. Ingen vill dock uttala sig, utan hänvisar till vd Niklas Flygare.

HN har också pratat med verksamhetschefen på Eja-Märtas. Han förnekar alla anklagelser om respektlöst bemötande och säger att han vill alla boende väl, men hänvisar till Niklas Flygare för ytterligare kommentarer.

ANNONS
ANNONS