Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Det är inte vettiga hyresnivåer"

– Avtalen är jättedyra, det är inte vettiga hyresnivåer. Men vi hade inget val, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Ann-Charlotte Stenkil säger att kommunen har försökt att hitta bra boenden till rimliga hyreskostnader via kommunens fastighetsbolag. 
Men det har inte gått fullt ut, trots jobb på alla fronter. 

Istället har kommunen fastnat i kontrakt med hyror på 285 000 kronor i månaden i fem år på den privata marknaden. 
– Det är bedrövligt, lite av utpressning eftersom vi inte hade några andra alternativ. Vi var ålagda att ordna fram bostäder, säger Ann-Charlotte Stenkil. 
Hon fortsätter: 
– Det är många som har utnyttjat situationen och begärt väldigt höga hyror. Det är klart bingo för många fastighetsägare runt om i Sverige som plötsligt har fått en hög avkastning som de aldrig fått under normala förhållanden. 
– Sen får vi inte glömma att kommunen får en del i bidrag, men det täcker inte kommunens hyreskostnader. 

Ann-Charlotte Stenkil är övertygad om att det kommer krävas åtagande från staten för att hjälpa kommuner ekonomiskt.  
– Det blir stora pengar i Varberg, men jag tror att vi ligger på en förhållandevis låg nivå jämfört med många andra kommuner. 
Men på längre sikt tror hon att Varberg kan komma att få tillbaka pengarna som nu går åt till hyreskostnader för nyanlända. 
– Vi måste se det här på längre sikt. Vi måste alla hjälpas åt så att nyanlända kommer i arbete och då är det ingen fara att kommunen går minus på kort sikt. 

MEST LÄST