Strax söder om den pågående byggnationen i Träslövs Trädgårdsstad planeras det nya äldreboendet att ligga.
Strax söder om den pågående byggnationen i Träslövs Trädgårdsstad planeras det nya äldreboendet att ligga.

Demensteam utlovas på nya äldreboendet

I samband med att det nya äldreboendet byggs söder om Träslövs Trädgårdsstad kommer Varbergs kommun få ett nytt demensteam. Det lovar socialnämndens ordförande Erland Linjer (M). – Jag hoppas att vi kan utveckla demensvården i Varberg till att bli tipp-topp, säger Linjer.

ANNONS
|

Demensvården i Varberg har länge varit en het potatis. HN har flera gånger skrivit om bristen på vårdplatser och önskemål om att yngre dementa får ett eget boende.

Under 2017 kommer detaljplanen för det nya äldreboendet strax söder om Träslövs Trädgårdsstad att arbetas fram. Enligt socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) görs det i planen för det nya boendet plats för ett helt nytt demensteam i Varbergs kommun.

– Tanken är att det ska bli 60 boendeplatser, det roliga är att vi dessutom kommer ha möjlighet att ha ett demensteam. Teamet kommer dessutom stötta anhöriga som väljer att vårda patienter i hemmet, säger Linjer som hoppas att första spadtaget tas redan under 2017.

ANNONS

Är det realistiskt att komma igång redan i år?

– Jag tror att det är realistiskt, det skymmer inte för någon, det är inget buller och det är en bit emellan boendet och det nya bostadsområdet. Jag hoppas att ingen kommer överklaga för det skulle försinka arbetet med något som är oerhört viktigt.

Demensföreningen i Varberg har tidigare önskat ett specialistutbildat demensteam i Varberg. Men föreningen vill inte uttala sig den här gången innan de fått informationen själva.

– På måndag kommer vi träffa representanter från kommunen som kommer på vårt styrelsemöte. Då hoppas vi få mer konkret information, säger föreningens ordförande Roland Alström.

Boendet beräknas vara klart 2019 och kommer enligt Linjer ha möjlighet till särskilda avdelningar för yngre dementa. Socialdemokraternas representanter i socialnämnden menar dock att det är för lång tid att vänta.

– Vi tycker inte att man kan skjuta upp det mer. De som redan i dag är yngre dementa är inte redo att vänta till 2020 på att få en lösning, säger socialnämndens vice ordförande Turid Ravlo Svensson (S).

– Framförallt för de anhöriga som fortfarande arbetar är det väldigt tufft. Många anhöriga till yngre dementa har fått sluta i förtid för att de inte kan ta hand om sin partner.

ANNONS

Erland Linjer menar dock att diskussionen om äldre och yngre dementa inte är lika aktuell längre.

– Socialförvaltningen har pratat med andra kommuner och specialister och vi kom fram till att man nog inte borde dela upp grupper i yngre och äldre dementa. Det är bättre att göra en uppdelning mellan olika typer av demenssjukdomar. Det är inte åldern som ska avgöra vilket boende som är bäst lämpat, säger Linjer.

ANNONS