Demensföreningen vill sprida kunskap

”Gör Varberg till ett demensvänligt samhälle.” Det budskapet vill Demensföreningen i Varberg föra fram när Internationella Alzheimersdagen uppmärksammas.

ANNONS

Att inte hitta hem. Att stå på bussen och inte hitta sitt resekort. Att inte klara av att gå till affären. Att bli dement innebär många bekymmer i vardagen, och det är inte alltid omgivningen förstår vad som försiggår. Demensföreningen i Varberg vill öka kunskapen hos fler personer som dagligen kommer i kontakt med demenssjuka.

– Det är inte bara vården. Det gäller även taxichaufförer som kör färdtjänst, polisen, butiksanställda... Ett konkret exempel på hur man bidrar till ett demensvänligt samhälle kan vara att ha lugna kassor i butiken, säger Sten Wandel.

Både Sten Wandel och Anja Persson har upplevt demens på nära håll då deras respektive makar drabbats av sjukdomen.

ANNONS

– I början var det många diffusa tecken. Jag undrade varför han gjorde vissa märkliga saker, men det tog 6-12 månader innan det märktes tydligt, säger Anja Persson.

Sorgen finns där hos både Anja och Sten som upplever att de förlorat sina livskamrater.

– Jag sörjer det vi hade planerat, och vill att han ska få en så god livskvalitet som möjligt den tiden han har kvar, säger Anja.

Roland Alström är ordförande för Demensföreningen i Varberg och han menar att demensvården i Varberg behöver förbättras avsevärt.

– Den har gradvis blivit sämre. Det finns en lägre förståelse för sjukdomsbilden i dag, och personaltätheten har blivit sämre, säger han.

Den 15 september klockan 14 på Komedianten går startskottet för det långsiktiga projeketet ”Ett demensvänligt Varberg”. Det är ett projekt i samverkan mellan Demensföreningen Varberg, kommunen med flera.Därefter föreläsning av professor Ingmar Skoog samt information om förebyggande och omvårdande åtgärder i Varberg. På förmiddagen i gallerian och på torget finns möjlighet att bli Demensvän.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS