”De har väldigt bra tankar men det gäller att det verkligen går att genomföra på ett bra sätt”, säger Roland Alströms om kommunens planer för demensvården.
”De har väldigt bra tankar men det gäller att det verkligen går att genomföra på ett bra sätt”, säger Roland Alströms om kommunens planer för demensvården.

Demensföreningen vill se snabbare lösning

Demensföreningen Varberg ställer sig positiv till flera av de idéer som kommunen planerar, men har också en stor invändning. – Tidsperspektivet oroar oss väldigt mycket, säger föreningens ordförande Roland Alström.

ANNONS
|

I lördagens HN utlovade socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) en form av demensteam på det nya äldreboendet i Träslöv. Under måndagskvällen fanns Cecilia Linjer från socialförvaltningen med på demensföreningens styrelsemöte för att informera om förvaltningens arbete med demensfrågor.

– Det finns många bra idéer men svagheten är tidsperspektivet för demensteamet och platser för de yngre dementa, arbetet är alldeles för långt fram i tiden, säger demensföreningens ordförande Roland Alström.

Roland Alström menar att demensföreningen inte varit speciellt delaktig i arbetet med kommunens planer för demensvården.

– Vi skulle vara med som en resurs och referens men vi har inte varit med i framtagandet av detta och det är vi kritiska mot. Vi efterlyste i går (måndag) att vi skulle vara med i det fortsatta arbetet, men det lovades vi inte

ANNONS

Demensföreningen har, utöver ett demensteam, också efterfrågat fler boendeplatser för de yngre dementa. Även om Erland Linjer öppnade för platser avsatta för yngre dementa menar Roland Alström att det inte löser dagens problem.

– Jag är orolig för att det blir många felplaceringar under tiden fram till att boendet är färdigt. Det finns köer redan i dag och dagverksamheten behöver byggas ut, både vad gäller antal platser och för möjligheten att säkerställa allas behov, säger Alström som dock håller med om att uppdelningen mellan dementa inte behöver vara strikt kopplad till hur gammal man är.

– Man får inte stirra sig blind på åldern, man måste också se till behovet. Men jag tror att om det finns specifika boenden för yngre eller milt dementa så är en anhörig mer villig att släppa iväg den demente.

ANNONS