Marcus Hallberg, biträdande stiftelserektor på Folkuniversitetet, hoppas på att Skolinspektionen ska ge klartecken att starta ett nytt gymnasium i Varberg.
Marcus Hallberg, biträdande stiftelserektor på Folkuniversitetet, hoppas på att Skolinspektionen ska ge klartecken att starta ett nytt gymnasium i Varberg.

De vill starta nytt gymnasium

Folkuniversitetet vill starta ett fristående gymnasium med internationell profil i Varberg. Men Varbergs kommun som har rätt att yttra sig gillar inte planerna.

ANNONS
|

Gymnasieskolan skulle starta från och med läsåret 2018-2019 om Skolinspektionen ger klartecken. Programutbudet ska bestå av naturvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet. Tanken är att gymnasiet ska ha en utpräglat internationell profil där cirka 20 procent av undervisningen ges på engelska.

– Folkuniversitetet har funnits i Varberg under lång tid. Vi vill göra en långsiktig satsning och stärka vår verksamhet i Varberg som vi ser som ett regionalt nav i Västsverige, säger Marcus Hallberg, biträdande stiftelserektor på Folkuniversitetet.

När skolan är helt utbyggd ska 270 elever gå där. Enligt Marcus Hallberg är småskaligheten i kombination med den internationella profilen något som gör skolan unik i Varberg. Högskoleförberedelsen ska genomsyra verksamheten.

ANNONS

Folkuniversitetet driver gymnasier på flera platser runt om i landet. I Västsverige har de ett gymnasium i Karlstad och ett i Trollhättan.

Om de får klart att starta i Varberg kommer de att försöka rekrytera lärare som har engelska som modersmål. Folkuniversitetet har lokaler på Birger Svenssons väg och där kan verksamheten startas upp under den första tiden. Men de kommer också att titta på nya lokaliseringsmöjligheter.

En ansökan har skickats till Skolinspektionen. Varbergs kommun har fått tillfälle att yttra sig.

– Vi är för valfrihet men om Folkuniversitetet startar så får vi fler platser än sökande. Det får ekonomiska konsekvenser, säger Micael Åkesson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Varbergs kommun har gjort en konsekvensbeskrivning av vad det skulle innebära om Folkuniversitetet fick starta sitt gymnasium. I sitt yttrande skriver Varbergs kommun att de program som Folkuniversitetet vill erbjuda redan finns på Peder Skrivares skola och Drottning Blankas skola. Om färre elever söker sig till PS och Drottning Blanka kan det bli svårt att täcka kostnaderna för programmet.

Varbergs kommun nämner också svårigheterna med att rekrytera lärare och speciellt lärare med engelska som modersmål.

Visserligen kan det finnas utrymme för ytterligare en gymnasieskola i Varberg med anledning av att elevantalet förutspås öka till viss del de närmaste åren. Men Varbergs kommun hade hellre sett en skola med annan inriktning än den Folkuniversitetet har ansökt om.

ANNONS
ANNONS