Rebecka Ling och Cornelia Magnusson hoppas att så många som möjligt kommer på matfesten i Himle den 29 april. På programmet står mat, musik, dans och lotterier. Festen börjar 14.00.
Rebecka Ling och Cornelia Magnusson hoppas att så många som möjligt kommer på matfesten i Himle den 29 april. På programmet står mat, musik, dans och lotterier. Festen börjar 14.00.

De vill skapa möten genom en stor matfest i Himle

Pitabröd med inspiration från Albanien, sallad från Syrien och en svensk klassiker. En matfest med smaker från ett tiotal länder blir snart verklighet i Himle bygdegård.

ANNONS
|

Den 29 april har du chansen att lära känna nya människor över en bit mat. För första gången arrangeras ”Eat & meet” i Himle.

Initiativtagare är Rebecka Ling och Cornelia Magnusson som bor i byn.

– Vi bor nästan grannar med varandra men har inte umgåtts tidigare. Av en slump hamnade vi båda på en matfest på asylboendet här i Himle. Vi hade så roligt, dansade och så var det jättegod mat, säger Cornelia Magnusson.

På festen fick de frågan av några som bodde på flyktingboendet om de inte ville komma på besök.

– De ville bjuda på te, och vi tänkte att ”ja, varför inte?”. Sedan blev det mat och te lite överallt där, säger Cornelia Magnusson och skrattar.

ANNONS

Efter ett tag började tankarna på en egen matfest att växa fram.

På vilket sätt är mat och integration en bra kombination?

– Mat är ju något som vi alla har gemensamt, det är inkluderande. De flesta är öppna för att testa något nytt när det kommer till mat. Man kan få en liten inblick i olika kulturer genom maten, säger Cornelia Magnusson.

Planeringen är i fas. Flera sponsorer ställer upp och nu återstår det i princip ”bara” att samla ihop de som engagerar sig för vidare planering.

– Tanken är att vi ska laga maten tillsammans i bygdegården dagen innan. Det handlar inte bara om gemenskapen under själva festen utan också på vägen dit, säger Rebecka Ling.

Det kommer att bjudas mat från ett tiotal nationaliteter, bland annat från Serbien, Eritrea, Albanien och Afghanistan. Sverige kommer också att vara representerat.

– Vi tänker göra Västerbottenpaj. Det är en klassiker som alla tycker om, säger Cornelia Magnusson.

Hittills har ett hundratal personer anmält sitt intresse för matfesten som blir helt kostnadsfri.

– Det finns plats för 150 personer inomhus, men vi hoppas på att det blir fint väder så att det får plats fler ute, säger Cornelia Magnusson.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS