Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Monica Kunckel Qvist och Bo Qvist lämnade i tisdags in anmälan om utträde ur Sverigedemokraterna.
Monica Kunckel Qvist och Bo Qvist lämnade i tisdags in anmälan om utträde ur Sverigedemokraterna.

De interna partistriderna fick makarna att hoppa av SD

Bråken och intrigerna blev för mycket. När Monica Kunckel Qvist dessutom inte fick ersättning för en skolkonferens hon åkte på blev det droppen som gjorde att hon följde makens exempel och lämnade SD.

Som vi tidigare har berättat pågår det stridigheter inom Sverigedemokraternas Varbergsgrupp. Den lokala styrelsen i Varberg har bett riksorganisationen att öppna personärenden kring uteslutning av Bo Qvist och Monica Kunckel Qvist.
– Nu har både Bo Qvist och Monica Kunckel Qvist valt att lämna självmant. De är inte välkomna tillbaka. Ärendet gick direkt till utestängning och det har fattats på riksnivå, säger Andreas Feymark, gruppledare för SD Varberg.
Någon anledning till beslutet vill han inte gå in på.

”Inga ja-sägare”
Paret Qvist har klart för sig vad deras impopularitet hos delar av Varbergs SD-styrelse beror på.
– Vi har varit obekväma. Vi är inga ja-sägare som de andra, förklarar Monica Kunckel Qvist.
En utdragen intrig nådde sin kulmen under partiets lokala årsmöte. Inför mötet hade Erik Hellsborn förklarat att han inte har något förtroende för Monica Kunckel Qvist eller Bo Qvist.
– Andreas Feymark kontaktade kandidater som visat sitt intresse att sitta i styrelsen inför årsmötet och frågade om de kunde dra tillbaka sin kandidatur eftersom valberedningen utsett någon annan, säger Bo Qvist.

”Inte demokratiskt”
På så sätt ska valberedningen ha försökt påverka utgången av valet för att få den styrelse de ville ha. I slutändan fanns inte tillräckligt med kandidater och ett nytt årsmöte behövde utlysas för att göra fyllnadsval.
– Vi anser inte att detta är demokratiskt. Det är dessutom partiskadligt, säger Bo Qvist.
Andreas Feymark anser att paret Qvist håller på med smutskastning.
– Det är lögn att jag skulle ha försökt påverka. Att jag kontaktar kandidaterna och frågar om de vill stå med är en standardprocedur. Ingen har blivit uppmanad att lämna. De som har velat dra tillbaka sin kandidatur har gjort det skriftligen, säger han.
Monica Kunckel Qvist åkte i april på en skolkonferens med Sverigedemokrater från hela landet i Strängnäs. Riksdagsledamoten Stefan Jakobsson hade tagit initiativ till detta. Det fanns ett styrelsebeslut på att SD Varberg skulle stå för Monica Kunckel Qvists kostnader på cirka 4 000 kronor i samband med konferensen.

Engagerade sig
På ett senare möte hade styrelsen sedan beslutat att hon inte skulle få ersättning för kostnaderna eftersom hon skrivit nedsättande om SD på Facebook.
– De sa inget om det. Hade jag vetat det hade jag aldrig åkt, säger hon.
Monica Kunckel Qvist och Bo Qvist begärde utträde ur Sverigedemokraterna i tisdags.
– Jag gick med för att det skulle vara kul att få vara med och påverka. Men med alla dessa bråk har det varit allt annat än kul. Jag är borta och jobbar långa dagar. Om det inte känns kul är det inte värt att engagera sig, säger Bo Qvist.
De gick med i partiet efter valet 2014. Bo Qvists systerdotter Jeanette Qvist i Socialdemokraterna sa till dem under en diskussion att i stället för att klaga kunde de engagera sig politiskt.
– Jag tror inte hon menade att vi skulle gå med i Sverigedemokraterna. Men SD-politiken passar mig även om jag inte gillar allt. Skolpolitiken är fantastisk, säger Monica Kunckel Qvist.

Blir politisk vilde
Monica Kunckel Qvist sitter som ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Hon är också suppleant i kommunfullmäktige och lokala säkerhetsnämnden. Dessa poster kommer hon att sitta kvar på som politisk vilde framöver.
Varför är det så mycket bråk i Sverigedemokraterna?
– SD växer fort och måste ha in nya medlemmar. Någonstans kommer det in rötägg. I Moderaterna till exempel tar det några år för att få en plats men i SD går det fortare. Många vill göra karriär och bryr sig inte om politiken eller om de trampar på andra. De vill bara tjäna pengar, säger Monica Kunckel Qvist.

Tidigare SD-bråk
Andreas Feymark, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Halland, ansåg att det fanns brister i kallelsen till SD Falkenbergs årsmöte den 21 januari, bland annat vad gäller utebliven ekonomisk redovisning och revisionsrapport. Han begärde därför att årsmötet skulle ogiltigförklaras. Men han fick inte med sig hela distriktets styrelse.
Under Hallandsdistriktets årsmöte förlorade Andreas Feymark ordförandeposten till Susanne Larsen från Halmstadkretsen. Omröstningen gav röstsiffrorna 63-48 till Larsens fördel.
Susanne Larsen utreds av partiet med anledning av Facebookinlägg som vittnar om en islamfientlig sida hos henne.

MEST LÄST