MÖTESPLATS. På Navet i Varberg utbytte Ahmad Almustafa, Adawiya Al Karawi och riksdagsledamoten Adnan Dibrani erfarenheter under måndagen.
MÖTESPLATS. På Navet i Varberg utbytte Ahmad Almustafa, Adawiya Al Karawi och riksdagsledamoten Adnan Dibrani erfarenheter under måndagen.

De fick diplom för sin kunskap om Sverige

Nyanlända vet att de ska anpassa sig, men inte alltid vad de ska anpassa sig till. På "Navet" får nyanlända lära sig om Sverige och svenskar.

ANNONS
|

En grupp på fem personer, med olika bakgrund, har fått lära sig allt från hur Sveriges samhälle är uppbyggt till hur den nya mansrollen ser ut. Bakom utbildningen i demokrati står föreningen Navet, som sedan juli månad är en mötesplats för Varbergsbor och nyanlända.

–Vi har lagt stor vikt på värderingsfrågor och att alla har lika värde oavsett religion eller etnicitet, säger Elke Textor.

För ett år sedan kom Adawiya Al Karawi till Sverige. Hon kände ingen här och hade heller ingen kontakt med anhörig i sitt hemland Irak. Genom Navet fick hon möjligheten att få en inblick i hur Sverige fungerar.

ANNONS

–Jag har fått lära mig mycket om jämlikhet och om kvinnors rättigheter. Att jag är fri till att göra vad jag vill, berättar Adawiya Al Karawi.

Ahmad Almustafa, 26 år, fyller i:

–Det är viktigt att man kan lagar och traditioner och får veta hur svenskar lever i Sverige.

Under sina två år i Varberg har Ahmad som är från Syrien skaffat sig en egen lägenhet och börjar om ett par månader på sin nya tjänst som hemspråkslärare på PS-gymnasiet.

–Jag trivs bra här i Varberg. Alla är så snälla och jag har aldrig stött på någon rasism, berättar han.

Riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) var inbjuden till Navet dels för att svara på kursdeltagarnas frågor och dels för att berätta om sig själv.

–Det här är klockrena frågor för mig. Jag kom själv hit som flykting och gick igenom precis samma saker som de gör just nu.

–Det är lätt att fastna på sitt boende och därför är det bra med aktiviteter. Det gäller att våga ta för sig och utmana sig själv, annars ångrar man sig senare i livet.

Nu ska Navets initiativtagare utvärdera kursen och de hoppas inom kort kunna marknadsföra kursen i demokrati.

ANNONS

–Det bästa är att kursdeltagarna inte bara sitter och tar emot information utan de får tillfälle att bearbeta det de lär sig. Vi hoppas att vi kan göra något för de nyanlända som har fått uppehållstillstånd, berättar Gudrun Håkansson.

Under måndagen fick kursdeltagarna diplom för sina nyvunna Sverige-kunskaper.

ANNONS