Ingegerd Elftorp, Berit Aronsson och Marianne Bengtsson är några av de som ingår i Röda Korsets besöksgrupp.
Ingegerd Elftorp, Berit Aronsson och Marianne Bengtsson är några av de som ingår i Röda Korsets besöksgrupp. Bild: Matilda Carlström

De besöker äldre och ensamma

Ta en fika, promenera eller bara umgås. Det är tanken med Röda korsets nya besöksgrupp för ensamma eller äldre.

ANNONS

Röda korset i Varberg utökar nu sin besöksgrupp. Den består av knappt tio personer som ideellt besöker personer som känner sig ensamma eller av olika anledningar har svårt att komma ut.

– Oftast är det äldre, men det behöver inte vara det, säger Berit Aronsson.

”Väldigt berikande”

”Gruppen” har på sätt och vis funnits i ett och ett halvt år, men då enbart bestått av Marianne Bengtsson.

– Jag besöker en äldre kvinna som har svårt att gå. Vi brukar fika, prata, spela kort, titta i hennes fotoalbum från när hon var yngre... Det är lite olika. Det är jätteroligt och väldigt berikande även för mig, säger hon.

ANNONS

Guldkant i tillvaron

De senaste månaderna har fler anslutit sig och de satsar nu på att göra verksamheten större. Det spelar ingen roll om personen som de besöker har beviljat hemtjänst eller liknande insatser. Gruppen är helt självständig och utför ingen vård. Det ägnar sig i stället åt det man kan kalla för ”guldkant på tillvaron.”

– Det vi gör är att umgås, vi gör det som man kan göra med kompisar eller anhöriga, säger Berit Aronsson.

Ingegerd Elftorp är ny i föreningen, och ser fram emot att börja hjälpa till.

– Det känns härligt att kunna göra lite nytta tycker jag. Det här är så konkret också. Hemtjänsten har ju oftast ingen tid att sitta ner och prata, det här blir en annan typ av kontakt. Man tar sig tid att fördjupa kontakten, säger hon.

Tystnadsplikt

Besöksgruppen har tystnadsplikt och berättar inte vidare vilka de besöker eller vad de pratar om.

– För vissa är det ett stort steg att våga be om vår hjälp, och det är viktigt att det kommer fram att vi håller hårt på sekretessen, säger Berit Aronsson.

Den som vill ha kontakt med gruppen kan höra av sig till Berit Aronsson via mejl på bialitt.aronsson@gmail.com eller på telefon 0705584784.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varberg.

ANNONS