David Zaar valde att inte skära

Som bisexuell tonåring blev han dagligen trakasserad och fick ta emot glåpord. En dag satt han med en kniv mot handleden, beredd att skada sig själv för att få utlopp för sina känslor. – Men så beslutade jag mig för att inte skära, säger David Zaar som föreläser på Pride Varberg på lördag.

ANNONS
|

David Zaar, 22, växte upp i Trelleborg. Barndomen beskriver han som bra, men som bisexuell tonåring förändrades allt.

– Det kvittade om jag gick på eller av en buss, eller skulle ner och handla på Ica så fick jag alltid någon kommentar varje gång från människor som jag inte kände. Det var ungdomar, men även vuxna faktiskt. Det var väldigt chockerande att även vuxna kunde bete sig på det sättet. När du blir kränkt så försöker du att stänga av dina känslor, att inte bry dig och så vidare. Men innerst inne så bryr du dig.

Men tillbaka till det där ögonblicket då David satt med kniven mot handleden. Och varför han tog beslutet att inte skada sig själv.

ANNONS

– Jag har alltid fått kämpa för att komma någonstans i livet. Jag kände någonstans att om jag skulle skära mig så skulle jag förlora och de som trakasserade vinna. Vad skulle det ge mig?

Valde att berätta

David valde att i stället berätta för sin familj om alla kränkningar som han hade varit med om.

– Min familj har alltid varit stöttande och jag fick mycket uppmuntran från dem. Jag började också jobba mycket med min självkänsla för jag insåg själv att den var dålig.

David läste gymnasiet i Malmö där han trivdes, men siktet var hela tiden inställt mot huvudstaden. Åren med kommentarer och blickar hade gjort honom revanschsugen.

– Mitt mål var hela tiden att komma till Stockholm och göra någon from karriär, vad jag skulle göra visste jag inte riktigt, säger David och skrattar.

En föreläsning med Isabella ”BlondinBella” Löwengrip inspirerade honom.

– När jag lyssnade på henne kände jag att jag också ville prata om mitt liv och få inspirera andra.

I dag arbetar David med sitt företagande som föreläsare, konferencier och moderator.

Om du får ge ett råd till någon ung homo- eller bisexuell som är rädd för att komma ut, vad vill du säga till hen?

ANNONS

– Gå och prata med någon, exempelvis en kurator på skolan eller ungdomsmottagningen. De har en skyldighet att hjälpa till. Det kan också vara en nära vän eller släkting. Ibland behöver man bara prata ut innan det känns bra. Var inte så orolig för hur det kommer att gå heller, oftast går det bra.

David Zaar föreläser på Campus under Pridefestivalen på lördag. Föreläsningen startar klockan 17.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS