Leonard von Wolcker gillar att skapa filmscener. Här har han byggt en scen ur senaste Star Wars-filmen Rogue one. 
Leonard von Wolcker gillar att skapa filmscener. Här har han byggt en scen ur senaste Star Wars-filmen Rogue one. 

Danska klossar intar fästningen

I helgen bjuder föreningen Swebrick och Hallands kulturhistoriska museum på legoutställning. 300 kvadratmeter kommer att fyllas av legobyggen.

ANNONS
|

En modell av Varbergs fästning – helt gjord av lego. Det står just nu utställt i en monter på museet. Bakom verket står Leonard von Wolcker, engagerad i föreningen Swebrick för vuxna legofantaster.

– Jag fick en 3D-ritning av museet. Sedan tog det bara sex timmar att göra den, säger han.

Rikssalen fylls av lego

Fästningen är bara ett smakprov på den större legoutställningen på Varbergs fästning på lördag. Då fylls rikssalen med kreationer gjorda av västsvenska legofantaster.

Jakob Brandqvist, kommunikatör på Hallands kulturhistoriska museum, fick upp ögonen för Swebrick och ville att de skulle ställa ut.

ANNONS

– Jag såg deras utställning i Halmstad tillsammans med min 11-åriga son och kände att jag ville kontakta dem.

Leonards intresse kommer från barndomen, men som många andra slutade han när det började anses ”töntigt” någon gång i 13-årsåldern. Nu har han 150 kilo lego hemma.

– För fem år sedan tog jag upp mitt gamla lego som låg nedpackat i sopsäckar och tänkte sälja alltihop. Men då fick jag upp den där gamla känslan igen och började bygga, säger han.

I dag har han dotter på 14 månader och han har redan planerat hennes framtid som legobyggare.

– Jag har köpt lego för 10 000 kronor till henne som ligger hemma och oöppnat. Det var 70 % rea så jag fyllde mitt bagage. Det kan hon få när hon är i femårsåldern.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS