Dörrfabriken läggs ner

Dörrfabriken i Kungsäter läggs ner under 2017. Personalen informerades om beslutet under onsdagen. – Första halvåret 2017 ska allt avvecklas och lokalen ska vara tömd innan tredje kvartalet börjar, säger Patrik Harrysson, facklig ombudsman.

ANNONS
|

Jeld-Wens fabrik i Kungsäter, tidigare Dooria, kommer att läggas ner. Totalt handlar det om ett 20-tal på produktionssidan som kommer förlora sina jobb.

– Det som har hänt är att vi fått info om att Jeld-Wen kommer att flytta olika delar av verksamheten till andra anläggningar och att anläggningen i Kungsäter kommer att avvecklas, säger Patrik Harrysson, ombudsman på GS-facket.

Det multinationella företaget Jeld-Wen köpte upp Dooria förra året. Sedan dess har det redan skett två varsel på fabriken i Kungsäter, det senaste så sent som i november.

– Jag tycker att man har skött det dåligt från Jeld-Wens sida. Vi satt i förhandlingar om kompetenser för en månad sedan, sen får alla gå ändå. Det framförde jag till företaget, att de borde ha vetat detta redan då, säger Harrysson.

ANNONS

I första varslet fick sju personer gå, i november ytterligare fem. Tillsammans med de som kommer lämna under 2017 betyder det att ungefär 35 produktionsarbetare kommer ha förlorat sina jobb när anläggningen stänger.

– Det har känts som att det varit på gång, Jeld-Wen har inte velat satsa på Kungsäter, säger Harrysson.

Vad händer nu?

– Vi ska sätta oss i förhandlingar om hur och när, men all produktionspersonal kommer att bli uppsagd.

På fabriken i Kungsäter är det locket på, alla frågor i ämnet hänvisas till Jeld-Wens kontor i England. Samma sak gäller på det svenska huvudkontoret i Husqvarna.

Den som uttalar sig i frågan är Peter Maxwell, vd för Jeld-Wens europaavdelning, han uppger att anledningen till nedläggningen är att företaget vill undvika att flera fabriker gör samma saker.

– Det vi har gjort under de senaste åren är att integrera Dooria med Jeld-Wen på säljsidan. Nu har vi också kollat på hur vi kan lösa så att vi inte dubbelarbetar i produktionen, säger Maxwell.

Maxwell bekräftar att även tjänstemännen påverkas av nedläggningen. Flera anställda kommer erbjudas liknande jobb inom koncernen, men då i Åstorp eller Forserum.

Säljarna har redan integrerats med övriga företaget och kommer ha sina jobb kvar.

ANNONS

– Inget förändras för dem, de är fortfarande en del av vårt team, säger Maxwell som vill betona att Jeld-Wen vill hjälpa de som kommer stå utan arbete.

– Det är alltid jobbigt att lägga ner arbetsplatser och förhoppningsvis kan vi hjälpa till med att hitta nya jobb för de som vill. Om någon hittar ett annat jobb innan nedläggningen är fullbordad kommer vi låta dem lämna.

ANNONS