Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Därför ska gammal godisfabrik bevaras

Byggnadsnämnden har tagit intryck av kritiken och ändrat sig – gamla Knutssons marmeladfabrik får inte rivas utan ska i stället bevaras.

Alla som ville kunde tycka till om den föreslagna nya detaljplanen för kvarteret Malmen och Charleshill i vintras. Byggnadsnämndens förslag krattade för en framtida rivning av hela kvarteret och helt nya hus i fyra till fem våningar. Det här skulle ge 260 bostäder.
Boende i och vid kvarteret slog bakut, liksom Varbergs Bostads AB. "Kapitalförstöring", tyckte det kommunala bostadsbolaget om rivningsidéerna. Länsstyrelsen avrådde kommunen för att planera någonting för kvarteret innan grannkvarteret Renen är sanerat. 
 

Kulturmiljö Halland, länsstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden vände sig mot de föreslagna rivningarna. Det verkar ha gett resultat. På sitt senaste möte diskuterade byggnadsnämnden Charleshills och marmeladfabrikens framtid.
Nu har politikerna i nämnden bett tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret att fortsätta planeringen av kvarteret på ett sådant sätt att marmeladfabriken bevaras.
– Det har varit funderingar om de här byggnaderna hela tiden. Det kom in mycket åsikter under samrådstiden. Marmeladfabriken har ett speciellt utseende och har en betydelse för många. Charleshill är ett bostadshus och inte riktigt samma sak tycker jag. Det känns som en rimlig avvägning att bevara marmeladfabriken, säger nämndordföranden Stefan Stenberg (C).

Socialdemokraternas Marianne Johansson (S) håller med:
– Vi var överens om detta. Vi tror att det kan bli bra att man behåller marmeladfabriken, det blir att man behåller en del av det gamla och bygger nytt på det andra.
Varför inte bevara Charleshill också?
– Det finns ett beslut i fullmäktige om att vi ska förtäta Varberg, och ibland får man göra sådana här avvägningar. Det är svårt.

Sedan i vintras äger Derome inte bara Charleshill utan även marmeladfabriken – något som gjort beslutet enklare att fatta, enligt Stefan Stenberg. På det här viset drabbas inte en enskild fastighetsägare av rivningsförbudet. Derome får riva ett hus, men måste bevara ett annat.

Kulturmiljö Halland får sällan byggnadsnämndens gehör men den här gången har alltså antikvarierna vunnit en liten seger.
– Ja det här är i alla fall en öppning till att nämnden ser att det fanns något av värde här – där vi ser jättestora värden. Det känns positivt. Men vi vill inte släppa Charleshill heller, det är jätteviktigt att det huset får finnas kvar också, säger Kulturmiljö Hallands Britt-Marie Lennartsson.

Fakta: Malmen
Kvarteret Malmen och Charleshill som detaljplaneförslaget omfattar omges av Norra vägen, Magasinsgatan, Lilla Drottninggatan och gamla Caprinus / Renen / Sweda / Malmö Ylle (Kärt barn har många namn, eller hur?).

MEST LÄST