Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Därför kan barnmorskorna andas ut

Oron var stor på kvinnokliniken i Varberg inför stängningen av Mölndals BB och sommarens ökade tryck. Men arbetsgivare och politiker har lyssnat och läget har förbättrats.

Redan i januari skrev de anställda på BB i Varberg ett brev till regionpolitikerna i Halland där de såg flera oroväckande faktorer som skulle kunna äventyra patientsäkerheten och skapa skyhög arbetsbelastning. BB i Varberg är populärt och förlossningstalen ökar för varje år. Patienter söker sig till Varberg från andra län, framför allt från Västra Götalandsregionen. Mölndals BB stängdes i maj och på BB i Varberg misstänkte de att fler patienter därför skulle söka sig söderut. Dessutom införde Sahlgrenska och Östra sjukhuset tidig hemgång för alla omföderskor med normal graviditet och förlossning från den 1 februari.

Fick gehör
I mars hölls ett möte mellan personalen, arbetsgivarna och politikerna.
– Brevet hade effekt. Vi fick gehör för vår oro. Sex-sju barnmorskor har rekryterats inför sommaren och vi som tar extra pass får pengar för det. Det har gjort att vi har kunnat bemanna över sommaren, säger Maria Borgen, fackligt engagerad barnmorska i Vårdförbundet.
Men verksamheten är föränderlig och att läget just nu är under kontroll behöver inte betyda att det fortsätter så.
– I de fall det skulle bli fullt har vi fått prioriteringsplaner som är förankrade hos ledningen. Vi kan i så fall bli tvungna att hänvisa till Halmstad, Borås eller Göteborg, säger Anamaria Whitmer Jacobsson, läkare.
Sedan Mölndals BB stängde har antalet födslar ökat med 10 procent i Varberg. Det blev inte så många som först befarades. Det som däremot är svårt att hinna med är de förlossningsrädda kvinnorna. De så kallade Aurora-samtalen har ökat eftersom verksamheten är underdimensionerad i Göteborg.

Hyrläkare tas in
Sedan förra sommaren har antalet förlossningsläkare halverats i Varberg. En pensionsavgång och olika omständigheter ligger bakom. Hyrläkare tas in över sommaren men till hösten kvarstår behovet.
Den 15 maj öppnades en filial i Kungsbacka, en BB-mottagning som ska avlasta Varberg.
– Den har fått bra utfall. Patienter som kommer från Göteborg och norra Halland kan åka dit för att göra PKU-testet som ska göras 48 timmar efter förlossningen. Annars kanske de tänker att de stannar kvar på BB för att slippa åka fram och tillbaka, säger Maria Borgen.
– Att de har lyssnat på oss visar att vi har en arbetsgivare som bryr sig om oss anställda. Så har det inte varit på tidigare arbetsplatser där jag har arbetat, fortsätter hon.

Brevet till politikerna
Följder som personalen befarade skulle kunna inträffa som de skrev om i sitt brev till regionpolitikerna den 26 januari 2017.
1. Högre belastning för undersköterskor, barnmorskor och läkare.
2. Brist på lokaler, exempelvis förlossningssalar och BB-platser. Även platsbrist på den överfulla graviditets- och amningsmottagningen samt brist på datorplatser på expeditioner.
3. Ökad belastning på andra kliniker. Till exempel anestesi som ger ryggbedövningar och utför planerade och akuta kejsarsnitt. Barnkliniken och ambulansen.

MEST LÄST