Leif Laudinger är socionomen som inte räds att erkänna sitt eget ansvar i metoo-debatten. ”Ingen kan svära sig fri. Det handlar om våra barns framtid”, säger han.
Leif Laudinger är socionomen som inte räds att erkänna sitt eget ansvar i metoo-debatten. ”Ingen kan svära sig fri. Det handlar om våra barns framtid”, säger han.

Därför startas studiecirkeln Män emellan

För socionomen Leif Laudinger från Rolfstorp har metoo-rörelsen inte kommit som någon större chock. Med hjälp av studiecirklar och hashtaggen #manactnow vill han få till en förändring i mäns attityder.

ANNONS
|

Leif Laudinger har tidigare varit med i Varbergsposten. Han har öppet berättat om sin brokiga bakgrund och att han själv har varit en kvinnomisshandlare.

– Att vara öppenhjärtig är enda chansen att få andra att kunna ändra sin tillvaro. Världen går inte under för att man vågar stå för det man har gjort. Jag bröt med mitt gamla beteende för 30 år sedan och har inte burit hand på någon sedan dess. Men jag har jobbat med mig själv i årtionden, det svåra har varit att få känslorna att hänga med, säger han.

Stå upp för fel och brister

ANNONS

Leif vill att hashtaggen #manactnow ska handla om att stå upp för sina egna fel och brister, samt att offentligt stötta metoo-rörelsen.

– Det är någonstans där vi måste börja. 50 procent av männen negligerar eller förminskar kvinnornas upplevelser. De andra 50 procenten har jättesvårt att ta in det och många mår dåligt över det som nu sker. Vart ska man vända sig och prata, och kanske erkänna att man själv också har lik i garderoben? För det har de flesta av oss.

Leif Laudinger kommer, i samarbete med studieförbundet NBV, att dra igång flera cirklar nästa år där viktiga frågor kommer att diskuteras. Några av de ämnen som han vill ta upp är till exempel hur man ska kunna bryta tystnaden kring tabubelagda ämnen som kvinnomisshandel och sexuella trakasserier. Vad innebär det egentligen att vara man?

– ”Män emellan” blir en samtalscirkel där vi kommer att snacka om allt annat än sådana saker vi är vana att prata om. Sport, motorer och sådana ämnen är tabu.

Aktionscirkel

Han kommer också att dra igång ”Mannen som mentor och förebild”, som är mer av en aktionscirkel.

– Där ska vi diskutera hur vi ska förhålla oss till det som händer i vardagen och hur vi ska agera, exempelvis om vi hamnar i en situation där vi hör någon säga något olämpligt till en kvinna. Det här med civilkurage kanske är något vi kan skapa tillsammans som män.

ANNONS

Manactnow finns sedan några veckor tillbaka även på Facebook. Gruppen har i dagsläget 19 medlemmar.

– Gensvaret jämfört med metoo-rörelsen kanske säger en del. Vi ökar med ett par medlemmar i veckan och jag tror det är en process som kommer ta enormt lång tid. Men vi får börja med de goda krafterna, sedan kommer det att bildas ringar på vattnet. Det måste till en förändring och den resan måste börja nu.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

#Metoo

Är en hashtag som skapades i sociala medier för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor.

Den fick stor internationell spridning när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”.

ANNONS