Cullbergs uppdrag är över

Håkan Cullberg har varit kreativ ledare för utvecklandet av Västerport. En spännande tid som han summerar med att stanna kvar i Varberg. …– Jag vill vara en av arkitekterna som ritar den nya stadsdelen, säger han.

ANNONS
|

Det var nu tre år sedan som Håkan Cullberg klev in i rollen som kreativ ledare för stadsutvecklingsprojektet Västerport. Vd årsskiftet avslutade han sitt uppdrag. När han gick in i rollen som kreativ ledare beskrev han det som att han var på jakt efter stadens dna.

– Det tycker jag att vi lyckats hitta. Det har varit otroligt att få jobba med ett sådant här stort projekt, säger han.

Sedan i somras har tre arkitektbyråer skissat på hur Västerport skulle kunna se ut. Några av skisserna kunde HN visa i onsdags. Under lördagen visas fler för allmänheten på Folkets Hus.

ANNONS

Håkan Cullberg känner sig delaktig i processen.

– Det har varit ett givande och tagande och lite av hur man frågar får man svar. Vi hade den sista avstämningen i oktober och den visade att vi har varit rätt ute.

Han tycker att alla tre förslagen är bra och lite olika i sin gestaltning. För Håkan Cullberg verkar den ibland långdragna men kreativa processen utgöra själva spänningen.

– Jag är van vid att visionen inte genomförs. Det handlar om tajming, säger han.

Håkan Cullberg håller fast vid sin vision om en kvarterstad med gator och prång, att behålla den genuina känslan av Varberg. För att få en levande stadsdel tänker han sig att de boende vänder sin privata sida inåt medan gator och utomhusmiljö tillhör alla varbergare.

– Jag tycker inte att man ska bygga ett antal balkonger ut mot havet så att de boende sitter där och kurar medan gatorna utanför är tomma, säger han.

Han driver tanken att den nya stadsdelen ska upplevas i ögonhöjd, att det ska finnas spännande saker att titta på hela tiden. Håkan Cullberg driver också på för att göra arkitekternas roll mer central.

En fråga som han driver är att låta uppdragen för byggandet av fastigheter i Västerport gå till arkitekter. Dessa ska i sin tur välja byggföretag att samarbeta med.

ANNONS

– Det skulle vara möjligt eftersom kommunen äger marken här. Det är viktigt att det inte blir vilda västern bland byggherrarna. Efter miljonprogrammet har arkitekter i Sverige låg status. Jag är övertygad om att det är möjligt att göra på annat sätt i här.

Håkan Cullberg är så förtjust i Varberg att han har flyttat hit och han vill gärna vara med hela vägen. Han har tankar på att bli en av de arkitekter som får lov att rita byggnader i den nya stadsdelen.

– Jag kanske ritar två, tre hus, säger Håkan Cullberg.

ANNONS