En stor del av cosplay är relaterat till japansk manga-kultur men det finns många andra teman. Arkivbild.
En stor del av cosplay är relaterat till japansk manga-kultur men det finns många andra teman. Arkivbild. Bild: Francois Mori

Cosplay-tema när Nördkultur arrangeras i Varberg

Nördkultur är tillbaka för andra året och har både bytt lokal och tema jämfört med i fjol.
– Vi tror att vi kommer locka fler ungdomar, säger Rebecka Ingvarsson, som är ungdomscoach på Varbergs kommun.

ANNONS
LocationVarberg||

Nästa vecka är det höstlov i Varberg och kommunen anordnar flera aktiviteter för barn och unga. Ett relativt färskt inslag på programmet är evenemanget Nördkultur som Ung i Varberg arrangerar. I fjol hölls det i Varberg Arena men i år blir det i Folkets Hus.

– Vi tror att vi kommer locka fler ungdomar eftersom det är en mer central plats. Det är nära stationen för de som kommer in från landsbygden, säger Rebecka Ingvarsson som är projektledare på Varbergs kommun.

Eventet hålls den 1 november och riktar sig främst till de som är intresserade av cosplay, science fiction, tv-spel, kodning, brädspel, pixelart, e-sport/lan och digitalt skapande. Det arrangeras av personal från Aktiv fritid på kultur- och fritidsförvaltningen och kommunen samarbetar med ungdomar och aktörer inom ”nördkultur”.

ANNONS

Nytt tema

När eventet hölls förra året var e-sport ett centralt tema. Då samarbetade arrangören med LBS Kreativa gymnasium och de som valt e-sportprogrammet med inriktning mot event. Det var det ingen som valt i år och då fick arrangören tänka om.

– Vi vill ju ha det så ungdomsproducerat som möjligt och eftersom det inte fanns någon som valt e-sport med inriktning mot event så fick vi hitta på något annat. Vi försökte då känna av ”vibbarna” och då kontaktade vi Studiefrämjandet som hade en del kontakter inom cosplay.

Det blir således cosplay-tema i år. Cosplay är en slags maskeradliknande hobby där man klär ut sig till karaktärer i exempelvis tv-spel och filmer.

På schemat står bland annat workshops, föreläsningar och möjlighet att prova på att bland annat programmera och spela brädspel.

Alla är välkomna

Det är ett event som framför allt riktar sig mot ungdomar men alla är välkomna oavsett ålder. I fjol drog exempelvis brädspelsstationen en del äldre publik.

Syftet är att fånga upp de ungdomar som av olika anledningar inte har möjlighet att resa iväg och hitta på någonting under lovet.

– Det är ju ännu mer aktuellt i dessa tider då många har det stramare ekonomiskt. Ungdomarna är medvetna om detta. En trettonåring kan exempelvis säga att bensinen är dyr och då förstår man att det är ett samtalsämne hemma. Då blir lokala aktiviteter ännu viktigare, där kommunen står bakom och allt är gratis, säger Rebecka Ingvarsson.

ANNONS
ANNONS