Peter Lönqvist, Marcel Mulombo och Roderick Ljungberg, ungdomsavdelningen på Kultur- och fritidsförvaltningen på Varbergs kommun var samtalsledare under middagen.
Peter Lönqvist, Marcel Mulombo och Roderick Ljungberg, ungdomsavdelningen på Kultur- och fritidsförvaltningen på Varbergs kommun var samtalsledare under middagen. Bild: Privat

Centralen och Muve bjöd på killmiddag

Konceptet med killmiddagar skapades efter 2016 års uppmärksammade debatt om sexuella övergrepp på festivaler. Nu har initiativet nått Varberg.

ANNONS
|

Den 19 november, på internationella mansdagen, erbjöds unga killar en möjlighet att prata om vänskap, sex och ego på ungdomsmötesplatsen Centralen i Varberg.

– Det ingår i vårt uppdrag att arbeta med jämställdhet, och det kan göras på många olika sätt. Att inspirera unga killar att prata om normer och beteenden är ett sätt, säger Peter Lönqvist, ungdomsutvecklare som jobbar på den mobila ungdomsverksamheten, på Kultur- och firitidsförvaltningen på Varbergs kommun.

Killmiddagar är ett koncept som skapades av stiftelsen Make Equal i samband med de många uppmärksammade fall av sexuella övergrepp runt om på festivaler sommaren 2016. Idén är att killar och män ska få en möjlighet att prata om värderingar och normer i syfte att uppnå ett jämlikt samhälle.

ANNONS

– Vi valde att använda oss av Make Equals koncept eftersom det har väldigt tydliga och lättsamma ramar, säger Peter Lönqvist.

”Många bäckar små”

Middagen utgick från instruktioner från Make Equal och temat för Centralens första killmiddag var vänskap, sex och ego.

– Det finns färdiga frågeställningar att utgå ifrån, och vi har samtalsledare på plats som sitter med, fördelar ordet och ser till att alla som vill prata får göra det. Det är också okej att bara sitta med och lyssna om man vill det, säger Peter Lönqvist.

Förhoppningen är att det ska bli ett återkommande event och ett tillfälle för unga killar att våga prata öppet om vad de tycker och tänker även i frågor som kan vara laddade.

– För att ändra värderingar och beteenden krävs nästan alltid att man rannsakar sig själv. Vi tror att ett sådant här tillfälle kan göra det lite lättare att tillsammans med oss starta det samtalet.

Peter Lönqvist minns själv hur det var när han var ung.

– Det var väldigt mycket nedsättande skällsord, och ett hårt språkbruk. Jag är inte säker på att en killmiddag hade löst det, men många bäckar små kan göra stor skillnad, säger han.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS