Lågavlönad. Cecilia Karlsson får runt 800 kronor i månaden för det jobb hon utför på kaféet på Södertull.
Lågavlönad. Cecilia Karlsson får runt 800 kronor i månaden för det jobb hon utför på kaféet på Södertull.

Cecilia jobbar för 44,50 kronor per dag

Cecilia Karlsson gör räksmörgåsar, står i kassan och plockar disk. I princip som vilken kaféanställd som helst. För det får hon 44,50 kronor. Per dag.

ANNONS
|

Cecilia Karlsson, som har Downs syndrom, är ett välkänt ansikte på Södertulls kafé. I flera år har hon jobbat där, som del i dagverksamheten på Södertull.

– Jag serverar kaffe, kakor och frallor till folk som kommer. Jag torkar borden, plockar koppar och räknar pengar i kassan, säger Cecilia Karlsson.

Och det är bara en del av allt hon gör. Hon gör också räksmörgåsar från grunden.

– Det är gurka, ägg, majonnäs och räkor, säger hon.

Kaféet på Södertull har öppet på vardagar mellan klockan 9 och klockan 15. Cecilia Karlsson är på plats måndag, onsdag och torsdag. På tisdagar är hon på keramikkurs, även det som del i dagverksamheten, och på fredagar är hon ledig.

ANNONS

Hon är en av cirka 250 personer i Varbergs kommun som går på dagverksamhet. Ersättningen på 44,50 kronor per dag täcker inte ens resan med färdtjänst, för många av dessa.

Läs också:S: Ge handikappade högre lön

Syftet med daglig verksamhet är att ge personer med funktionsnedsättning, såsom utvecklingsstörning, autism eller den som fått en betydande och bestående hjärnskada, något meningsfullt att göra under dagtid. Den dagliga verksamheten ska bidra till personlig utveckling och främja delaktighet i samhället.

Vad för typ av uppgifter man får göra beror på de individuella förutsättningarna, och kan innehålla aktiviteter med habiliterande inriktning samt produktionsinriktade uppgifter.

Cecilia Karlsson trivs väldigt bra på sitt jobb, där hon får ta mycket ansvar. Hon berättar att de som jobbar på Södertulls kafé brukar äta lunch tillsammans, och hon har många vänner där.

– Det är det bästa i mitt liv, det är roligt här, säger Cecilia Karlsson.

Utöver jobbet på Södertull tycker hon om musik. Hennes största idol är Robin Bengtsson, säger hon och visar upp ett block fyllt med bilder på Melodifestivalvinnaren.

Keramikkursen på tisdagar är också rolig, tycker Cecilia Karlsson.

– Vi gör skålar, hjärtan, vaser och koppar, säger Cecilia Karlsson.

ANNONS
ANNONS