Caprinusfastigheten i mycket dåligt skick

I väntan på saneringen av gifter i marken förfaller Caprinus. Sågtandstaket läcker och stora delar av byggnaden är avspärrade.

ANNONS
|

HN tog med Ingmari Carlsson (V) och Nils-Erik Dahlgren (SPI) på en rundvandring i gamla Caprinus fabrikslokal på Östra Långgatan mitt emot polishuset. SPI och V har nämligen idéer för huset.

Naturvårdsverket be- handlar just nu en ansökan från kommunen om 91 miljoner kronor för att sanera fastigheten, som heter Renen 13. Marken är full av gifter från de industrier som huserat här.

Naturvårdsverkets beslut väntas komma under februari. Enligt uppgifter till HN finns viljan att säga ja till ansökan. Men när regeringens budgetförslag fälldes försvann också en del av de pengar som myndigheten räknat med att den skulle få.

ANNONS

Alla hyresgäster i den gamla fabrikslokalen är utflyttade. Fastigheten är i så dåligt skick att den inte kan användas. Det är kallt. På ett ställe skvalar det vatten från taket.

Golvets parkett ligger i bitar. Ur en vägg växer ormbunkar och på en del ställen, där det finns risk att taket rasar ner, har kommunens personal spärrat av med plastfilm.

På ett ställe växer svampar ur golvet. De stora salarna står tomma, sånär som på gamla skrivbord, en flakmoped och annan bråte. I kontorsrummen står övergivna kontorsstolar och bord.

Vänsterpartiet vill att Caprinus ska renoveras och användas som ett center för kulturaktiviteter och föreningar. Träningslokaler och repetitionslokaler är andra ingredienser i partiets förslag, liksom ateljéer och kontor för småföretagare.

– Det finns väldigt få sådana här industrifastigheter bevarade i landet. Därför blir jag förtvivlad när jag ser hur här ser ut, säger Ingmari Carlsson.

SPI vill att Caprinus ska fyllas med lokaler för nystartade företag. Nils-Erik Dahlgren använder ordet företagskuvös för att förklara idén.

– Jag tror att man kan restaurera här. Det kostar naturligtvis en del men vad gör inte det?

Hela fabriksdelen av Caprinus är ungefär 7 000 kvadratmeter stor. Sedan några år tillbaka görs inget underhåll av huset över huvud taget.

ANNONS

– Vi har väntat på ett politiskt beslut om vad det ska användas till, säger kommunens fastighetschef Sven-Göran Dahlberg.

Något anslag för underhåll finns inte och när serviceförvaltningen årligen väckt frågan vid budgetberedningen har responsen uteblivit. Resultatet syns nu i det pågående förfallet.

ANNONS