Capio stänger psykmottagningar

Capio slutar bedriva psykiatrisk vård i Halland. Företaget avbryter samarbetet med regionen, eftersom man inte tillåts utöka verksamheten.

ANNONS
|

Capio driver sedan många år Capio Tilma i Varberg och Halmstad, som hjälper läkemedelsberoende. Inom Vårdvalet har Capio också en specialistmottagning i Varberg för patienter med depression, bipolär sjukdom, ADHD eller ADD.

Men efter årsskiftet väljer Capio att stänga verksamheterna, och avsluta samarbetet med Region Halland. Skälet: villkoren i avtalet och ackrediteringen för verksamheterna anses för snäva för att få vården att fungera.

– Det blir för få patienter för att det ska gå runt. Vi har inte fått gehör för vår önskan om att utveckla vården för att nå fler patientgrupper, säger Annika Andersson, verksamhetschef på Capio Psykiatri.

Capio Tilma hade velat komplettera vården för läkemedelsberoende med vård för alkoholmissbruk. När det gäller specialistmottagningen i Varberg anser företaget att de fyra diagnoserna depression, bipolär sjukdom, ADHD och ADD innebär en för snäv avgränsning.

ANNONS

– Det blir ett knepigt och tungt sätt att jobba på. Patienterna har ofta fler diagnoser som behöver behandling, och vi skulle behöva utöka verksamheten för att kunna ge en ännu bättre vård, säger Annika Andersson.

Efter årsskiftet avvecklas de tre enheterna, men patienterna har redan nu börjat slussas över till andra vårdgivare.

– Det är tråkigt att behöva göra såhär, men om man inte kan genomföra vården på bästa sätt är det bättre att kliva av och låta någon annan ta över, säger Annika Andersson, som betonar att det handlar om små enheter med relativt få patienter.

Emma Pihl, tillförordnad hälso- och sjukvårdschef, beklagar Capios beslut.

– Det är alltid tråkigt när en väl fungerande leverantör inte vill fortsätta, men inga patienter kommer falla mellan stolarna. Vissa får byta vårdgivare, men alla som har behov av det blir omhändertagna.

Capio anser att villkoren från regionen är för snäva för att kunna bedriva en bra vård. Hur ser du på det?

– Det är den avgränsning som är beslutad i Vårdvalet, den går inte att justera hur som helst. När det gäller Tilmas verksamhet så är det ett smalt uppdrag, och det är så det är upphandlat.

Enligt Emma Pihl är en ny missbruksorganisation på gång i Halland, där patientgruppen läkemedelsberoende kommer att tas om hand i samverkan mellan regionen och kommunerna. Hon säger också att regionen ser över om fler diagnoser än de fyra nuvarande ska ingå i Vårdvalet för psykiatrin.

ANNONS

Innebär Capios avhopp ännu högre tryck på regionens redan pressade psykiatrivård?

– Capios verksamhet har gällt öppenvård, som inte har haft de största problemen. Och vi har ju fler privata vårdgivare.

ANNONS