Prisad. Tre år efter flytten till Bua har Per Sjödin utsetts till Hallands bästa allmänläkare av läkarkollegor. Åke Nilsson gör sitt första besök hos pristagaren.
Prisad. Tre år efter flytten till Bua har Per Sjödin utsetts till Hallands bästa allmänläkare av läkarkollegor. Åke Nilsson gör sitt första besök hos pristagaren.

Bualäkaren prisas av kollegor

Årets bästa allmänläkare är utsedd. Vinnaren är Per Sjödin – en bokmal på Bua vårdcentral.

ANNONS
|

I väntrummet på mottagningen rullar Bua vårdcentrals öppettider på en skärm. Väntrummet fylls på men tystnad råder. I ena änden av vårdcentralen sitter Per Sjödin som nyligen blivit utsedd till årets allmänläkare av Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) i Halland.

– Jag blir lite generad över att prata om sånt här, säger Sjödin.

Men du blev väl stolt?

– Så klart.

Åke Nilsson, 74, knäpper upp sin skjorta och sätter sig på britsen medan Sjödin plockar fram stetoskopet. Allmänläkaren lyssnar.

– Det känns lugnt, säger Åke Nilsson som gör sitt första besök hos Per Sjödin.

Priset som årets allmänläkare mottog Per Sjödin på Falkenbergs vårdcentral. Han växte upp i östra Göteborg med folkskolelärarföräldrar. Men att följa i deras bana var inte aktuellt – läkaryrket lockade. Efter gymnasiet arbetade han som reseledare och som sjukhusbiträde. Yrkesdrömmen förstärktes.

ANNONS

– Vårdsituationen passade mig. Att träffa sjuka människor och den kontakten jag fick.

1983 hade han sin examen med sikte på att bli barnläkare. Fast han trivdes bättre i småskaligheten utanför stora sjukhus och då passade allmänläkare. För tre år sedan lämnade han och hustrun Catarina Svenljungatrakten för Bua.

Då fanns det en 20-procentig tjänst på vårdcentralen. I dag är det två 80-procentiga. På tre år har han utmärkt sig så pass mycket att han hyllades av sina kollegor i SFAM. Motiveringen löd att han var ödmjuk, lyhörd, och kunnig. Det som träffade Per Sjödin mer i hjärtat var att han berömdes för att vara en stämningshöjare och att han kämpar för yngre kollegors arbetsmiljö.

– Är man doktor på en liten mottagning så är det jag som ska sätta tonen. Sedan finns det en stressig vardag här, så jag är inte alltid så jäkla trevlig. Men i min yrkesroll ingår det att patienten aldrig ska märka av att jag är stressad.

Vad betyder det att det är kollegor som prisar dig?

– Det är ärofyllt. Men det viktigaste är patienternas uppskattning. Om någon på gatan skulle säga prismotiveringen skulle det vara större.

Åke Nilsson har knäppt på sig sin rutiga skjorta och promenerar ut från vårdcentralen.

ANNONS

Levde Per Sjödin upp till priset?

– Ja, det gick bra. Han var väldigt trevlig, recenserar Åke Nilsson.

Per Sjödin sitter på sitt rum. I fönstret står vandringspriset. Om två år fyller han 65.

– Jag vill nog fortsätta, men jobba lite mindre. Fortsätter jag så fortsätter jag här, det finns inget annat alternativ.

Född: 1953.

Bor: Bua.

Uppväxt: Göteborg.

Familj: Fru Catarina och fyra utflyttade barn.

Dold talang: Ingen vad jag kan komma på.

Intressen: Läser mycket och snabbt. Helst deckare.

Ändra en sak inom sjukvården: Jag brinner för primärvården. Den måste bli bättre, det behövs nya distriktsläkare.

Aktuell: Utsedd till Hallands bästa allmänläkare av SFAM I Halland.

ANNONS