Brunnsberg kan få stadsdelspark

I stadsdelsparken på Sörse finns odlingskragar, spejsiga gungor och basketkorgar. Möjligen blir det något liknande på Brunnsberg, för nu planeras en stadsdelspark även där.

ANNONS
|

Köpcentret Lugnetrondellen, trafiken i Lassabackaområdet och Varbergs Bostad AB:s nya hus på Brunnsberg –människans verk kryper allt närmare träden, fåglarna, ekorrarna och blommorna i Brunnsbergsskogen.

Hamn- och gatunämndens politiker och förvaltningens tjänstemän vill i ljuset av detta "tydliggöra och befästa skogens rekreativa, ekologiska och sociala värde gentemot exploateringsintressen", som det heter i en förstudierapport om Brunnsbergsskogens utveckling.

Vad innebär då detta konkret? Jo, det finns i nuläget två idéer signerade hamn- och gatuförvaltningen som båda berör Brunnsberg.

Den ena planen gäller själva skogen. Den lilla dammen Vita havet har nästan vuxit igen, skogen har tätnat och bänkar och papperskorgar har sett sina bästa dagar. Tjänstemännen i hamn- och gatunämnden tycker att skogen behöver en upprustning. Dammen bör grävas ur, sly behöver röjas och bänkarna och papperskorgarna behöver bytas ut. Det finns också tankar om att anlägga nya stigar, sätta upp orienteringsskyltar inne i skogen och röja en glänta som skulle kunna användas exempelvis för konstprojekt och installationer.

ANNONS

Den andra planen gäller ängen som ligger mellan skogen, Brunnsbergs förskola och Kärnegårdens förskola, i utkanten av den sydöstra delen av Brunnsbergs bostadsområde. Här vill hamn- och gata anlägga en stadsdelspark inspirerad av den som anlades på Sörse för några år sedan.

Stadsdelsparken presenteras nu som den så kallade kompensationsåtgärd som ska till efter det att Varbergs Bostad byggt nya bostäder längs Gödestadsvägen. Delar av skogen har skövlats för att göra plats för de nya husen och ett villkor för att husen skulle få byggas var att de gröna värdena som försvann på något sätt skulle kompenseras. Receptet för det är nu alltså en stadsdelspark.

–Det är inte omöjligt att det blir något liknande stadsdelsparken på Sörse, i alla fall något som erbjuder något för blandade åldrar, säger hamn- och gatunämndens ordförande Tobias Carlsson (L).

–Detaljerna återstår och vi ska ha dialog med de som bor där. Det kan gå lite åt ena eller andra hållet. Men stadsdelsparken på Sörse säger ju något om ambitionsnivån.

ANNONS