Jana Nilsson har varit kommunalråd (S) i Varberg kommun sedan 2003. I Varbergspostens årliga julintervju blickar han tillbaka på året som gått. Och vad som väntar framöver. BILD: Conny Bengtsson
Jana Nilsson har varit kommunalråd (S) i Varberg kommun sedan 2003. I Varbergspostens årliga julintervju blickar han tillbaka på året som gått. Och vad som väntar framöver. BILD: Conny Bengtsson

Bra verksamheter viktigare än låg skatt för Jana Nilsson

Om Jana Nilsson (S) hade varit envåldshärskare hade torget i Varberg förändrats. – De förslag som har funnits har fått oförtjänt mycket kritik, säger han.

ANNONS
|

Nu är Jana Nilsson ingen envåldshärskare.

Men som Socialdemokratiskt kommunalråd och oppositionsråd är han en man med både makt och ansvar.

Vad är det viktigaste beslutet som har tagits för Varberg under året?

– Svårt att svara på, då får jag nog sätta mig och kolla igenom alla beslut. Men det viktigaste är att vi har kommit igång med byggnation av bostäder.

Har du inte sagt det varje år?

– Nej, det undrar jag om jag har sagt. Det har kommit igång detaljplanearbeten de senaste två-tre åren. Nu ser man byggkranar på väldigt många ställen.

Förtätningen av Varberg är nödvändig, anser Jana Nilsson. Han ser fram emot att den förtätningsstrategi som kommunen arbetar med ska bli klar.

ANNONS

– Vi måste tydligare än hittills säga var det är okej att förtäta. Det är viktigt att vi hittar en plan som fungerar. Att vi förankrar den med hembygdsföreningen Gamla Varberg och att de får komma med synpunkter.

– Men folk som blir berörda kommer inte tycka att det är okej ändå. "Varför ska kommunen förtäta just här? Det förstör ju min utsikt och karaktären på området". Man hittar alltid kvalitéer som skulle kunna bevaras. Vi kommer även fortsatt ha intressekonflikter. Varberg kommer att förändras. Många får grannhus som är högre än de är vana vid.

Ni vill höja skatten 2018?

– Ja. Det finns stora behov framåt och det är viktigt att vi lever upp till de behov av investeringar som vi har.

Kommunens ekonomi är ju god. Varför vill ni höja skatten då?

– Om vi tar hela Västra Götaland och Halland så är det bara några Mölndal som har lägre skatt. För mig är det inget självändamål att ha lägst skatt, ändamålet är att ha bäst verksamhet med så låg skatt som möjligt. De närmaste åren ökar kommunen investeringstakten från 150-200 miljoner kronor per år upp till över 500 miljoner, sedan ramlar vi ner till 300-400 miljoner varje år. De pengarna finns inte i Varbergs kommun utan att vi då skulle tvingas ta dem ifrån verksamheterna. Det bara är så.

ANNONS

Jana ser satsningarna på den nya skolan samt friidrottshallen i Trönninge och den nya simhallen på Håsten som exempel på en ny inriktning i Varberg.

– De är väl tilltagna och håller över tid ett stort antal år med den tillväxt vi har. De är symboler på att vi vågar sätta ner fötterna och vågar ta beslut som kostar något mer, men som blir hållbara över tid.

Kritiken jag har hört är att det nya och fina sker på bekostnad av många andra skolor?

– Jag känner inte alls att det är så. Det finns ett behov av att göra investeringar på exempelvis Vidhögeskolan och det är på gång. För inte så länge sedan byggdes Väröskolan om. Men det är därför vi har föreslagit en skattehöjning. Vi kan inte bygga upp paviljonglösningar i förskolor och skolor som vi har gjort under ett stort antal år.

Hur vill Socialdemokraterna satsa på ungdomar framöver?

– Den viktigaste frågan är bostadsfrågan, att ha någonstans att flytta till i 20-årsåldern. Fritidsaktivitetssatsningarna som friidrottshallen, simanläggning och konstgräsplaner är också viktiga.

Tror du ungdomarna är nöjda med de satsningar som görs?

– När man är ung och tycker att något saknas, då tycker man ju att kommunen är hur trög som helst. Alla typer av aktiviteter tar lång tid att planera, ibland kan vi vara snabbare vilket vi exempelvis var med skaterampen (i Sjöallén, red. anm).

ANNONS

–Men när kommunen gör något snabbt är det ofta andra, äldre, som tycker att det går alldeles för fort. Därför är det komplext. Oftast hörs de mest de som är kritiska.

På tal om kritik. Planerna på att förändra torget läggs ner.

– Jag är övertygad om att vi har ett behov av förändringar och att utveckla torget. Många av de idéer som fanns i förslagen hade vi kunnat arbeta vidare med. En yta som skulle kunna användas till vattenspegel och permanent scen till exempel. Det var fantastiska idéer och det är synd att de inte kommer framåt.

Du får många att sätta morgonkaffet i halsen genom de orden?

– Ja. Men jag tycker att den diskussion som fanns har fått oförtjänt dålig kritik från folk med egenintressen och som absolut inte vill göra några förändringar. De flesta människor är inte ett skit medvetna om att torghandeln minskar. Men de som var på torget för 20 år sedan och som går och tittar nu på vintern, det är en enorm skillnad. Jag vill vända den trenden. Förutsättningen för att fler handlare ska komma till torget är att fler människor kommer dit, att det blir liv och rörelse.

ANNONS

– Debatten har hamnat fel från början. Det har blivit rykten om att torghandeln ska tas bort, att det skulle bli en jättevattenspegel över halva torget. Det är något helt annat än vad vi har pratat om. Vi har inte lyft fram frågan på ett bra sätt från början.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Julquiz med Jana

  • När sändes Kalle Ankas jul första gången i SVT? - Jag säger 1958 (rätt svar 1960)
  • Vad heter kyrkoceremonin på julaftons morgon? – Julotta! (rätt svar)
  • Hur många ljus har en klassisk elektrisk ljusstake? – Sju! (rätt svar)
  • Vem skrev Karl-Bertil Jonssons julafton? – Tage Danielsson (rätt svar)
  • Vilken var årets julklapp 2015? – Nej, jag går bet på den. (rätt svar: Robotdammsugare.

Rätt: 3/5

ANNONS