Boenden för nyanlända dröjer

Av de tre kontrakt på anvisningsboenden för nyanlända som kommunen har på gång är det bara Solbacken i Kärradal som hittills öppnat.

ANNONS
|

I slutet av september skrev HN om att kommunen var på väg att teckna tre hyresavtal för anvisningsboenden för nyanlända flyktingar. Det vill säga för de personer som fått besked om att de får stanna i Sverige. Det gällde ett antal baracker i Limabacka där det tidigare bott tillfälliga arbetare från Värö Bruk, Solbacken i Kärradal och stugor i Moarna. Men än så länge är det bara Solbacken som är formellt klara och börjat ta emot nyanlända. När det gäller Moarna väntar man fortfarande på beslut från byggnadsnämnden. I Limabacka har byggnadsnämnden sagt ja, men ett startbesked från kommunen fattas. Tidigast 14 januari kan människor börja flytta in där. Men det kan också dröja.

ANNONS

– Det är klart att det är synd att det inte har kommit igång än, men samtidigt är det ju en process som måste respekteras. Vi hade såklart sett att det löpte så smidigt som möjligt, det är ändå människor som behöver någonstans att bo som vi pratar om i slutändan, säger Jonas Da Silva, chef för Strategisk utveckling i Varberg.

Sedan mars i år finns en lag som säger att en kommun är skyldig att ta emot ett visst antal nyanlända flyktingar varje år. För 2016 är den siffran 201 personer för Varberg. Jonas Da Silva säger att man kommer att klara den siffran innan årets slut.

– Det kommer vi att göra enligt den information jag har fått i alla fall. Det har gått med hjälp av framförallt Varbergs Bostad och privata fastighetsägare och tack vare att vi faktiskt har kunnat nyttja lokaler som migrationsverket använt tidigare, säger han.

Nästa år ska Varbergs kommun ta emot 276 nyanlända.

– Det vi behöver inför nästa år är möjligen ett ännu större engagemang från privata fastighets- och husägare som kan tänka sig att hyra ut. Där hoppas vi på samhällets hjälp, säger Jonas Da Silva.

Precis som tidigare har kommunen ett så kallat garantipaket för ovana uthyrare. Det innebär att kommunen hjälper till med att skriva avtal, att skriva bort besittningsrätt, om det blir mycket skadegörelse eller om man inte får in hyran.

ANNONS
ANNONS