När Ringhalslarmet plockas fram ur förrådet så att Charles kan leka med den. – Sen åker den ner igen, säger Anna.
När Ringhalslarmet plockas fram ur förrådet så att Charles kan leka med den. – Sen åker den ner igen, säger Anna.

Blir inte väckt när Ringhalslarmet går

Problem med falsklarm för några år sedan gjorde att folk kastade ut sina så kallade Ringhalslarm. De fick nya larmapparater, men skepsisen stannade kvar. Anna Tenggren i Väröbacka förvarar larmet i förrådet. – Jag litar inte på att den inte kommer sända ut falsklarm mitt i natten.

ANNONS
|

RDS-mottagarna, i folkmun kallat ”Ringhalslarmet” ska finnas i alla hem i den så kallade inre zonen, ett område cirka 12 kilometer från kärnkraftverket. Tanken är att väcka och varna om den stora olyckan skulle vara framme. För några år sedan var det problem med mottagarna då folk blev väckta mitt i natten av "falsklarm", larm som inte hade med kärnkraftverket att göra. Detta skapades en viss irritation hos de boende.

– Vi hade ett problem förut att folk stoppade undan den och det är inte bra om det skulle hända någonting. Men vi hoppas alla använder de nu, säger Marcus Johansson, kriskommunikatör på länsstyrelsen.

ANNONS

Han säger att de nya mottagarna inte ska kunna sända ut falsklarm därför att man använder sig av en specifik kod.

– Vi kunde inte garantera att folk inte skulle bli väckta mitt i natten. Men de nya ska fungera felfritt, jag har inte fått in klagomål om falsklarm sedan vi bytte, säger han.

Mats Larsson som äger företaget Mats radio TV i Väröbacka berättar att det är väldigt många som har kastat ut sina mottagare. Även de nya.

– Jag tror att folk fortfarande är lite skeptiska och det är lite krångligt. De litar inte heller på att de ska fungera som de ska eftersom de gamla fungerade så dåligt, säger Mats Larsson.

Han själv har inte heller på sitt larm, men av en annan anledning.

– Jag känner inte något riktigt behov av den. Jag är trygg med lokalradion och larmsystemet Hesa Fredrik, säger han.

Marcus Johansson på länsstyrelsen menar att det är ett bekymmer om folk fortfarande inte har apparaterna inkopplade.

– Vi har ju ingen statistisk på hur många det är som har kopplat in sin mottagare. Vår skyldighet är att tillhandahålla de här apparaterna men sedan har varje individ ett eget ansvar att se till så att den används så den ska, säger han.

ANNONS

Anna Tenggren i Väröbacka är fortfarande skeptisk till det nya larmet. Hon säger att falsklarmen är anledningen till att de inte har haft på sin mottagare på över ett år.

– Vi tycker den är irriterande. Den startar lite när den vill och det är inte så optimalt att testet körs klockan 19.00 på kvällen, när man har barn som ska sova, säger hon.

Hon hade övervägt att använda den om det inte hade varit tester så ofta och om länsstyrelsen kunde försäkra att det inte kommer att ske några falsklarm.

– Jag tror inte de kan vara helt säkra, kolla bara på det som hände i Stockholm. Och händer det någonting på kärnkraftsverket så hinner man ändå inte, då är det redan kört.

Fakta: RDS-mottagare

  • RDS (Radio Data System) är en apparat, liknande en bilradio, som boende i området kring Ringhals får av Länsstyrelsen i Halland.
  • RDS-apparaten ska endast larma om det händer något vid kärnkraftverket.
  • Får du ett larm ska du stanna inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på radion för att få mer information.
  • Är du inte hemma vid eventuellt larm, lyssna på Sveriges Radio och kolla SVTs som har ansvar att sprida VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten). Även myndigheten för samhällsskydd och beredskap och SOS-alarm varnar och informerar om VMA-larm.
  • Mottagaren testas första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december månad, samma dagar som Hesa Fredrik men klockan 19:00.
  • Bor du inom den inre beredskapszonen och saknar en mottagare kan du kontakta Länsstyrelsen i Hallands län.

Källa: Länsstyrelsen

ANNONS