Blött och svettigt på Hallifornia

Staden myllrar av liv när Hallifornia gör sitt intåg i Varberg. Folkfesten präglas av tricks och rörelse för stora som små.

ANNONS
|

Högtalarsystemen talar sitt tydliga språk – i dag är det fest.

Vid området kring södra fästningshörnan finns det något för alla. På studsmattorna slås det bakåtvolter åt höger och vänster. De riktigt flexibla ägnar sig åt freerunning, en sport med skruvade volter och konster som utförs på en uppblåsbar matta. Erik Nyberg, 15, är en stjärna på freerunning men säger att parkour egentligen är hans favorit:

– Jag är bättre på parkour. Då ska man ta sig så snabbt som möjligt från punkt a till punkt b, säger han.

Mitt på gräset står en avlång, vattenfylld pool. Där lockas besökarna att testa, och ännu fler att bevittna, brädsporten skimboarding som utövas på grunt vatten.

ANNONS

En bit bort balanseras det på en slackline, en sorts polyesterrem som sitter uppspänd mellan två fästen. Den hungrige köar till matvagnarna, eller släcker törsten med något kallt att dricka. Bara överkroppar är ett genomgående tema under denna varma dag.

Vid sidan om gräset finns en trixig bana att ta sig igenom med blokart. Farkosten är uppbyggd som en gokart, fast i stället för motor har den ett segel och ett cykelstyre ersätter ratten. Området kring societetsparken och fästningen kryllar av människor.

Hallifornia har stor hjälp av alla ungdomar som säljer supporterarmband, håller rent och hjälper besökare med eventuella frågor. Detta är det första riktiga jobbet för Isak Tapper, 14, och Sigge Stövegård, 15.

– Vi ska se till att alla har det bra. Det är kul för att man får träffa så mycket människor, säger Isak Tapper.

– Även om det är ett jobb känns det som en fritidsaktivitet. Det är något bra att skriva på CV:et samtidigt som man får träffa kompisar, säger Sigge Stövegård.

Imorgonefter lunch avgörs wakeboardtävlingen King and Queen of the castle. Tidigare år har det varit fullt av åskådare kring vallgravens vatten som vill se tricks och följa livekommenteringen.

Imorgon kvällanordnas också Hallifornias stora avslutningsfest Grand finale. På fästningens borggård bjuder dj:s på musik, och festen ska gästas av bland annat akrobater, jonglörer och dansare

ANNONS
ANNONS