Blå 90-åring i centrala stan hjälper utsatta

Bakom de blåmålade träväggarna gömmer sig en 1920-talspärla. Frälsningsarméns kyrka fyller 90 år i år och HN vill så klart gratulera huset.

ANNONS
|

Frälsningsarmén kom tidigt till Varberg. Bara tio år efter att rörelsen hade grundats i London bildades kåren i Varberg. Då höll man till i hörnet Östra Långgatan Kyrkogatan, där klädbutiken On your mind ligger idag. Vid sekelskiftet flyttade man till sin nuvarande adress.

På tomten finns flera hus: ett gult bostadshus med lägenheter som kåren hyr ut, ett nybygge med kafé och kök och det blå huset –kårlokalen –som rymmer samlingssalen. Det blå huset och nybygget hänger ihop.

Kårlokalen där man firar gudstjänst byggdes 1927 och det är denna 90-åring som är föremål för vårt intresse. Kårledaren Per-Göran Gniste visar runt. Han är en av kårens 25 medlemmar och född in i Frälsningsarmén.

ANNONS

–Jag är officersbarn. Mina föräldrar var alltså officerare och de arbetade i flera olika kårer under min uppväxt. När jag kom till Varberg på 1970-talet hade jag bott på sjutton olika orter.

Hjälpverksamheten står i centrum för Frälsningsarméns arbete.

–Vi delar ut matkassar varje vecka. Det var till exempel sexton personer här i går och fick mat, berättar Per-Göran Gniste.

Frälsningsarmén i Sverige har ett avtal med Willys och det är därifrån maten kommer. En del av maten blir till soppluncher. Sådana serveras varje lördag. Den gäst som kan betala för soppan gör det, de som inte har möjlighet till det får äta gratis.

Per-Göran visar vägen ner i källaren, under det blå huset. Här finns förutom ett litet kök även en tvättstuga där romerna som tigger i Varberg får komma och tvätta sina kläder en gång i veckan.

Här finns också ett stort lager med byxor, tröjor, jackor och alla andra slags kläder. Kläderna skänks till behövande.

–Hjälpbehovet har ökat stort bara de senaste åren. En del av dem vi hjälper kommer från andra länder, men inte alla.

Vi går upp i samlingssalen igen. Förutom några spotlights i taket och en modern ljudanläggning är det mesta sig likt sedan huset stod färdigt för 90 år sedan.

ANNONS

Predikstolen liknar mest en talarstol och den finns uppe på podiet.

Nedanför podiet finns en så kallad botbänk som används vid bön. På väggen bakom podiet är Frälsningsarméns emblem avbildat. "Blod och eld" står det –blodet för påsken och elden för pingsten, alltså Jesu offer och pingstens berättelse om helig ande.

–Vi har inte gjort så mycket med lokalen egentligen. Vi funderar på att slipa golvet. Det skulle behövas. Huset är gammalt men det är otroligt gediget byggt.

Fakta: Frälsningsarmén

  • Frälsningsarmén föddes ur det missionsarbete som äkta makarna William Booth (1829-1912) och Catherine Booth (1829-1890) bedrev i Londons East End på 1870-talet. De bildade Frälsningsarmén 1878.
  • Rörelsen kom till Sverige strax därefter. Den första kåren grundades i Stockholm 1882.
  • Organisationen är upprättad efter militär modell och soldaterna kan vara ha graderna löjtnant, kapten, major, överstelöjtnant, överste eller kommendör. Frälsningsarméns ledare kallas för general.

Fakta: Frälsislåtar

Någon gång har du säkert stött på Frälsningsarmén på stan, sjungandes framför sin gryta med uppmaningen om att skänka pengar till hjälpverksamheten. I så fall har du säkert hört några av Frälsningsarméns största hits: Som en härlig gudomskälla (Pärleporten), Barnatro (som gjordes känd av Anna-Lisa "Lapp-Lisa" Öst) och Ovan där.

ANNONS