BILDSPEL: Elev hängs upp i taket i Rolfstorp

Premiär i skolan för nyskriven, dramatisk pjäs.

ANNONS
|

Ett kreativt kaos. Så skulle man kunna beskriva synen i korridorerna på Rolfstorps skola.

Från ett rum hörs ljudet från trummor och i hemkunskapsrummet luktar det av målarfärg.

– Tanken är att eleverna ska upptäcka nya saker hos sig själva, säger initiativtagaren Malin Abrahamsson.

Eleverna har kulturvecka. Fem dagar där skolan går ifrån den ordinarie undervisningen och i stället låter eleverna ägna sig åt skapande och kultur. De får bland annat prova på dans, teater, film, foto och att bygga scenografi.

"Skapande skola"

Allt började när svensk- och slöjdläraren Malin Abrahamsson föreslog att de skulle söka extra ekonomiska resurser hos Kulturrådet för projektet Skapande skola. Bidraget beviljades och kulturveckan var klar.

ANNONS

Där samarbetar de med bland annat Teater Albatross och utöver att sätta upp en pjäs som ska spelas upp på fredag, får eleverna möjlighet att testa på mängder av kulturella saker som dans, musik, drama, film och foto.

– Vi hoppas att eleverna ska blomma ut, bygga ihop skolan som en enhet tillsammans, säger läraren Malin Abrahamsson.

Hur har det gått?

– Det har flutit på och varit jättekul, visst det kan bli lite förvirrat ibland när så mycket ska gå ihop men det är verkligen roligt att se att hela stämningen på skolan blir positiv.

Inifrån gympasalen, uppdelad i klassiskt sätt på mitten, hörs musik och personer som övar repliker. Och i en typ av sele hänger eleven Ida Bassing uppochner.

Hon har fått en speciell roll i pjäsen men det är inget hon räds, tvärtom.

– Jag drömmer om att bli pilot och övar ofta på att flyga i propellerplan ute på Getterön.

Ida valde att gå med i dramagruppen eftersom hon inte gillar att prata inför folk och ville bli bättre.

– Det är inte som en vanlig vecka utan man får verkligen utmana sig själv och jag har blivit bättre på att prata inför folk och för att våga hänga i den här måste man verkligen våga lite på folk, det har jag också haft svårt för innan, ler Ida.

ANNONS

Teater Albatross

Veckans avslutning och höjdpunkt är alltså fredagens pjäs som ska spelas upp för både de yngre eleverna, samt familj och bekanta.

Regissör är Robert Jakobsson från Teater Albatross. Med yviga gester instruerar han ena sekunden eleverna kring dansens koreografi för att i nästa stund ropa ut anvisningar från ett bord.

– Det är första gången vi är här på Rolfstorp och det är verkligen jättehärliga och lojala elever här. Det är spännande att se elever som är i en så osäker ålder (årskurs 7–9) men som sedan märker att de klarar saker, säger Robert Jakobsson.

Miljöförstöring

Pjäsen som eleverna ska spela upp är baserad på en föreställning som Albatross Teater tidigare spelat upp som heter "Bortom havet". Eleverna kom fram till att pjäsen handlade om aktuella problem som miljöförstöring och orättvisor.

–Forskare förklarar hur svår framtiden ser ut för planeten och hur tufft det kommer bli, med detta vill vi förbereda eleverna på den verkligheten och ta upp problemen i stället för att blunda för dem, förklarar Robert.

Afrikansk dans

Några elever ska visa upp en koreografi de lärt sig och som ska vara med i pjäsen. Musiken går igång.

Ackompanjerat av trummorna dansar de, klapp, klapp, hopp, klapp, klapp, hopp och så rungande applåder från resten av eleverna.

ANNONS

– Jag blir faktiskt lite rörd, att dessa alltid så tuffa tonåringar nu står här, säger läraren Malin Abrahamsson.

– Det kommer bli en fantastisk föreställning, avslutar hon.

ANNONS