Kimberly Oakley och Anita Andersson på Kvinnojouren i Varberg. Bild: Jennie Persson
Kimberly Oakley och Anita Andersson på Kvinnojouren i Varberg. Bild: Jennie Persson

”Barn tror de är själva om sina upplevelser”

Ny lokal och ny verksamhet för barn. Det är vad Kvinnojouren i Varberg nu ansöker om bidrag för.

ANNONS
|

Behovet av att kunna ta hand om barn som bevittnat våld i hemmet, ökar hos Kvinnojouren i Varberg. Det menar Anita Andersson och Kimberly Oakley, som jobbar på verksamhetens huvudkontor i Folkets Hus.

–Vi har inte den bästa platsen för stödsamtal och ingen plats alls för barn, där de kan känna sig trygga och leka. Vi behöver en plats där barn kan vara barn, säger verksamhetsledaren Anita Andersson.

I dag lever verksamheten på kommunbidrag, som de ansöker om en gång om året. Nu har Kvinnojouren sökt verksamhetsbidrag från Socialstyrelsen. För 2018 har man ansökt om 1 910 000 kronor och för 2019 handlar det om 1 754 000 kronor. Man vill bland annat ha pengar till inbrottslarm och säkerhetsdörrar till jourens boende samt till att kunna utveckla ett chattverktyg för kvinnor som vill ta kontakt med dem anonymt. Men det mest prioriterade är alltså en helt ny barnverksamhet som, om det skulle bli verklighet, kommer kräva mer resurser. Nu hoppas man kunna utöka personalresurserna till två heltidstjänster och en halvtidstjänst.

ANNONS

–För att kunna bemöta de här barnen behövs utbildad personal. En del av pengarna vi ansökt om kommer gå till utbildning, säger verksamhetsutvecklaren Kimberly Oakley.

Mer personalresurser

Hon är själv utbildad psykolog i USA, men valde att utbilda sig till barnskötare när hon kom till Sverige. Men skulle de få pengar till en utbildning är hon en av dem som är tänkt att jobba inom barnverksamheten.

– Vi vill kunna ge ett krisstöd och skräddarsy stödet och samtalen individuellt till varje barn, säger hon.

–Behovet är jättestort. De skyddade boenden som vi har är lägenheter och många gånger delar flera kvinnor och barn boende. Barnen kan inte heller springa runt och stoja, utan man måste hela tiden tänka på att inte störa grannarna, säger Anita Andersson.

Hon påpekar att en barnverksamhet skulle göra stor skillnad, även för kvinnorna som söker sig till jouren.

–Man är inte en särskilt bra mamma när man kommer till oss. De flesta är helt slut både fysiskt och psykiskt efter att i flera år levt i en våldsam relation. Om vi har en barnverksamhet och en plats där barnen kan leka betyder det att en mamma kan duscha i fred eller bara sitta ner med en kopp te och andas för en stund. Sådant är jätteviktigt.

ANNONS

Bra att träffa andra barn

En annan aspekt med barnverksamheten är att det skulle gynna barnen att träffa andra i liknande situation.

– Många barn tror att de är själva om sina upplevelser. Att träffa andra och förstå att de inte är ensamma kan hjälpa mycket, säger Anita Andersson.

Andra utmaningar som kvarstår är bland annat att hitta bostäder till kvinnorna och fortfarande driver kvinnojouren frågan om att få förtur till mellan tre och fem bostäder hos Varbergs Bostad. Beviljas de bidrag hoppas de även att det kan räcka till att göra ett namnbyte.

– Vi vill kalla oss ”Skyddsjouren” för att signalera att vi också tar emot män - vi tar emot alla som är våldsutsatta, säger Kimberly Oakley.

I januari får Kvinnojouren besked om de får beviljat några pengar.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS