Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Han har jobbat med konst i 48 år och under 23 av dem åren var han konstlärare på en barnkanal i Kuwait.

  Bakri tröttnade på att måla krigets fasor

  Tidigare målade han krigets fasor i Syrien. Det blev för tungt när känslorna från kriget ständigt gjorde sig påminda.

  – Jag började må psykiskt och fysiskt dåligt av att måla bilderna, säger Bakri Askeif.
  Bakri Askeif bott i Sverige sedan 2014. Han har tidigare bott i Veddige, men nu bor han med sin familj i Tvååker. Under tiden i Sverige har han haft flera utställningar där han visat målningar relaterade till kriget i Syrien.

  Han visar några exempel i en samlingsbok. Svältande människor med tomma blickar. Lemlästade barn.
  – Jag blev trött på de bilderna, började må psykiskt och fysiskt dåligt. Det finns inget hopp, ingen som hjälper Syrien. Jag ville nå ut med ett budskap, men jag tappade hoppet. Det är bara Gud som kan hjälpa Syrien nu. Kanske kan det bli en revolution, det hoppas jag på. Jag önskar att det kan bli lika bra som i Sverige, säger Bakri Askeif.
  De senaste åren har han målat allt mer porträtt, kända och okända människor från hela världen. Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic och kronprinsessan Viktoria är bara några av många svenska kändisar som han porträtterat.

  Hur gör man ett bra porträtt?
  – Jag börjar med att hitta bilder med tydlig skuggning i ansiktet. Börjar med blyertspenna och skissar ansikte, sedan akvarell och akryl. Så det är en blandad teknik.  

  Till vardags är han en hjälpande hand under bildlektionerna på Håstensskolan. Han trivs i Sverige. Men kriget går aldrig att glömma.
  – Mina syskon är kvar och jag vet inte hur länge de kan hålla sig vid liv. Har kontakt med några av dem, men inte alla. Jag målar, försöker att bli bekväm och lycklig men det är svårt. Det är något som gör ont. 
  Bakri Askeif ställer ut ett 50-tal av sina målningar på Kulturhuset Komedianten mellan 15 mars och 2 april.

  Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten