Foto: Malin Arnesson/ HN arkiv
Foto: Malin Arnesson/ HN arkiv

Badvattnet bra i Varberg

Årets vattenmätningar har varit normala. Men, trots tjänligt vatten i årets provtagningar finns risk att Björkäng även nästa år klassificeras som riskabelt för badande.

ANNONS
|

– Vi har bra badvatten i Varberg, sammanfattar Jenny Bergström, chef på hamn- och gatuförvaltningen, badåret 2016.

Badplatserna Djupa dräkt och Kagabäcken fick ett prov var uppmätt till otjänligt men vid omproven visade vattnet ingen anmärkning.

– Det är mycket som påverkar vid provtagningen. Det händer ibland att vi precis innan provtagning haft en skur eller ett ösregn som drar med sig förorenat vatten, säger Bergström.

Sorgebarnet i kommunen har blivit Björkäng som trots godkända mätningar hela säsongen blivit klassat som olämpligt för bad. Enligt regelverket på EU-nivå räknas mätningarna från fyra år tillbaka i tiden samman. Inför nästa badperiod kommer en ny uträkning att göras och kommunen kan åter tvingas avråda från bad på platsen.

ANNONS

– Det är absolut inget man vill göra, men det bygger på Havs- och vattenmyndighetens bedömning, säger Bergström.

Vad gör kommunen åt problemet med Björkäng?

– Man har gjort en inventering av avloppen och kontrollerat jordbruk kring platsen, säger Bergström.

Badplatsen är lite speciell då det finns naturreservat på båda sidor och länsstyrelsen, enligt Bergström, vill ha strandbete. Djur går alltså och betar vid vattnet.

– Det är komplicerat och vi jobbar nu för att få till en utredning. Ett förvaltningsövergripande samarbete måste till och vi har ett embryo på gång, säger Bergström.

ANNONS