Badförbud hotar Björkäng

Vattenproverna som lett till att badplatsen i Björkäng klassas som en av Sveriges dåligaste slår hårt mot campingverksamheten.

ANNONS
|

– Vi är förtvivlade. Vi har redan haft ett 50-tal avbokningar, säger vd:n Sonja Nilsson, som är mycket kritisk till hur kommunen sköter provtagningen.

Björkäng är en kommunal badplats och ett av Varbergs 16 EU-bad som är skyldiga att leva upp till EU:s regelverk. Det innebär bland annat att de ska klassificeras i fyra olika kategorier utifrån de senaste fyra årens badvattenprover.

Av Sveriges 445 EU-bad räknas Björkäng till de nio svenska badplatser som hamnar i den sämsta kategorin och bedöms som dåliga. Om inte provresultaten förbättras är risken stor att badplatsen förlorar sin status som EU-bad och drabbas av ett permanent badförbud.

ANNONS

– Det vore ju en katastrof för oss. Då kan vi lika gärna lägga ner campingen, säger Sonja Nilsson, vd för en fyrstjärnig anläggning med 420 campingtomter och omkring 30 anställda under högsäsongen.

Enligt Sonja har verksamheten drabbats av ett 50-tal avbokningar sedan Havs- och vattenmyndigheten lagt ut information om badplatserna med sämst vatten på sin hemsida. Uppgifterna har därefter fått spridning i nyhetsmedierna.

Hon har tittat på kommunens mätpunkter och hävdar att vattenproverna tagits på för grunt vatten och inte på en meters djup som regelverket säger. Detta menar hon kan ge missvisande resultat med högre bakteriehalter.

I årets två första provtagningar fick vattnet tjänligt med anmärkning. Det tredje provet, som togs i måndags, var godkänt och visade att vattnet var tjänligt. Men EU:s regler är hårda. För att klassificeringen ska höjas får det helst inte bli några fler prover med anmärkningar och absolut inga provresultat som visar på otjänligt vatten.

Ett sådant otjänligt prov togs 2014, men den gången togs inga omprov. Hade kommunen följt upp med två kontrollprover som visat på tjänligt vatten hade det första kunnat strykas ur statistiken. Regelverket tillåter att det sker någon gång per år. Sonja Nilsson tror att Björkängs havsbad fortfarande lider av det otjänliga provet från 2014.

ANNONS

Hon anser att vattnet går utmärkt att bada i.

– En del av våra gäster har bott på campingen i 40 år och deras barn och barnbarn har badat här varenda sommar. Vi har aldrig hört talas om att folk blivit dåliga och fått magsjuka på grund av badet.

Enligt Sonja och hennes man Bosse Nilsson, som är med och driver campingen, har kommunen inte tagit ansvar för badplatsen och försökt förbättra vattenkvaliteten.

– Det här har ju pågått i flera år, men ingenting händer. Det finns ingen åtgärdsplan, säger Bosse.

Jenny Bergström är chef för kommunens drift- och anläggningsavdelning, som ansvarar för provtagningarna. Hon avvisar kritiken.

– Vi sköter provtagningarna så som vi ska. Vi gör ju likadant på alla badplatser. Jag förstår att det är jättetufft för Björkängs camping som näringsidkare. Det är inte roligt för oss heller. Vi vill också få ordning på detta, säger Jenny Bergström.

Även Anders Bergh, som är ställföreträdande miljöchef, anser att kritiken är orättvis. Han pekar bland annat på att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen genomfört en stor inventering av avloppen i området och följt upp med krav på åtgärder.

– Jag tar detta på allvar och kommer att lyfta frågan om Björkängs havsbad i en samordningsgrupp med representanter från olika förvaltningar. Vi får reda ut om det brustit någonstans och diskutera vad kommunen kan jobba vidare med, säger han.

ANNONS
ANNONS