Skumt skämt. Ibland roar sig folk med att hälla diskmedel i fontänen på torget.
Skumt skämt. Ibland roar sig folk med att hälla diskmedel i fontänen på torget.

Badande ungdom badar skumbad ibland

Vissa börjar varje dag med en dusch. Paret på torget lyxar till det med bubbelbad ungefär en gång i månaden.

ANNONS
|

Det handlar om statyn Badande ungdom. Runt första maj varje år fylls bassängen med vatten och fontänen sätts på. Den är igång hela sommaren, och det händer titt som tätt att någon roar sig med att hälla diskmedel i vattnet, vilket gör att hela bassängen fylls med skum.

– Det händer ungefär en gång i månaden, ibland varannan vecka. Det känns som att det var något oftare för ett par år sedan, säger Tore Johansson på hamn- och gatuförvaltningen.

När det händer brukar han oftast bli kontaktad. Då tar han sig dit och stänger av vattnet. I annat fall kan till exempel torgvärden stänga av det.

ANNONS

– Om man låter vattnet fortsätta rinna kommer det skumma mer och mer och till slut har man skum som flyger runt i hela stan om det blåser, säger Tore Johansson.

Ibland, om det till exempel är torgdag och man inte vill riskera att skum yr runt och landar på grönsaker och andra livsmedel, kan man "dämpa" det genom att spruta på vatten. Handlar det om riktigt mycket diskmedel behöver man tömma bassängen helt och byta vattnet - å andra sidan är det något man ändå behöver göra i alla fall med två veckors mellanrum. Detta eftersom det samlas både skräp och alger i vattnet.

Även om "skumbaden" innebär merarbete för Tore Johansson är det ingenting som han blir speciellt upprörd över.

– Jag tycker att det är ett ganska snällt skämt ändå. Och man kan väl förstå att ungdomarna tycker att det är roligt, säger han.

ANNONS