Börje gjorde många år i pressad bransch

Tidningsbranschen är tuff för många företag. Och det är inget nytt. Börje Larö, 94, har hängt med i mediebranschen sedan han anställdes i februari 1945.

ANNONS

Börje är den mest erfarne nu levande person som hängt med i Varbergs tidningsbransch. Och det roliga, minnet är fräscht och skrattet nära tillhands. Det märks inte att Börje fyller 95 i oktober. Under den stund vi träffar samlas anekdoter och icke skrivbara anekdoter. Det hände mycket efter att Börje stegade in på Hallands Nyheters redaktion sista krigsåret, den 15 februari 1945. På den tiden fanns det en massa tidningar.

Börje kombinerade rollerna som annonssäljare och reporter. Det fungerade alldeles utmärkt på den tiden. HN hade dock ett hårt jobb med att slå sig in på Varbergspostens domäner. HN styrka var glesbygden. Varbergsposten var den stora och starka tidningen i Varberg.

ANNONS

– Att få in annonser i Varberg 1945 var fan i mig inte lätt. När jag kom hit hade vi bara 75 prenumeranter inne i stan.

HN skickade ut tidningar till alla för att få prenumeranter.

– En av affärsmannen ringde till Blixt och frågade ”Vem är han lagt tidningen vid min ingång? Kom genast hit och hämta den. Jag vill inte ens ta i den.”

Börje Larö och kompani satsade på det lilla.

– Vi jobbade fram till 22.30 på kvällarna. Det sista vi gjorde var att ringa till polisen om bärgningar och förlisningar. Det här var ju i slutet av kriget. Vi var mycket noga med att bevaka födelsedagar och vi frågade vad de blivit uppvaktade med. Vi ringde även galtföreningarna.

Vad pratade ni om med galtföreningarna?

– Vi var ju en bondeförbundstidning. Det innebar att vi fick bevaka sammankomster på landbygden. Axel Blixt sa alltid ”i den minsta förening ska vi skriva om allt!”

Det var samma recept Harry Hjörne använde sig av han byggde upp GP som ett starkt varumärke under 1930-talet.

Det dracks en hel del bland tidningsfolk. Det är en vedertagen sanning.

– Det dracks kolossalt mycket bland tidningsfolk. Inte minst när jag var i Kalmar, kan jag berätta (Börje tjänstgjorde i Småland 1953-60)

ANNONS

Men det måste ha ställt till det på jobbet?

– Tydligen gick det bra på den tiden. Jag hade en kollega som hade med sig en flaska till jobbet. När han var klar frågade han om han fick lägga den i min papperskorg.

Skötte du det bra?

– Klart att man tutade till det ibland efteråt, men aldrig på jobbet. Axel Blixt var ju godtemplare.

Axel Blixt var helnykterist en betrodd man i bygden. Den riksbekante, numera avlidne USA-korrespondenten Ulf Nilson, började sin bana som lokalreporter i Varberg. Han hyrde rum på Villagatan. Nilson har själv öppet berättat att han fick sparken efter några dryckesstunder för mycket.

– Det var en jäkla duktig kille. Han kunde skriva om allt. Han var säkert här i tre, fyra år.

Börje Larö är en driftig man. Det är bara ett par år sedan han fick en artikel publicerad. Det avslutade en karriär som varade i åtta årtionden. Nu är synen sämre.

Mest stolt är Börje för tiden med tidningen Varbergs-Extra som startade 1969. Tidningen skrev om kulturella saker som ingen annan tog upp.

Börje drev tidningen tills HN köpte tidningen 1983 och drev den vidare i fem år till med Börje som redaktör annonssäljare.

ANNONS

– Det var så roligt att göra något själv.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Warbergs Tidning: 1857-63. Norra Hallands Tidning: 1864-76. NHT Vestkusten: 1876-1950. Warbergs Tidning: 1885. Warbergs Nya Tidning: 1885-87. Halländingen: 1888-89. Varbergsposten: 1894-1952. Hallands Nyheter: 1931- (lokalredaktion öppnas). Varbergs Tidning: 1953-62. Vrbergs-Extra: 1969- Varbergsposten: februari 1996-.

Tidningen Halland (-1954), , GT, Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Ny Tid, och Arbetet Väst har periodvis också haft redaktioner i Varberg.

ANNONS