Avdelning på Östergården obemannad nattetid

Kommunal har skickat in en ny anmälan till arbetsmiljöverket gällande arbetsmiljöbrister på Varbergs kommuns äldreboende Östergården. – Vi hinner inte med allt som ska göras, säger en undersköterska.

ANNONS
|

Arbetsgivaren tog fram en plan på åtgärder som skulle göra arbetsmiljön bättre för personalen på Östergården.

Fackförbundet Kommunal fick beskedet att en del saker skulle vara åtgärdade till mitten av mars.

– Det fanns en plan på åtgärder som inte fullföljdes till det datumet som var sagt. Så då beslutade vi oss för att skicka in en anmälan till arbetsmiljöverket, för att sakerna förhoppningsvis ska falla på plats, säger Lena Johansson, Kommunals ordförande i Varberg.

Ansvariga chefer på Östergården visste inte om att den här anmälan gick iväg.

Hur är samtalsklimatet mellan fack och arbetsgivare med tanke på att anmälan skickades direkt till arbetsmiljöverket?

ANNONS

– Vi har haft en dialog med arbetsgivaren hela tiden, men när saker inte färdigställs enligt plan så är det Kommunals möjlighet att skicka frågor vidare till arbetsmiljöverket.

– Nu får arbetsmiljön prövas av arbetsmiljöverket, säger Lena Johansson.

Facket vill säkerställa nattpersonalens psykiska och organisatoriska arbetsmiljö. Men även schema och bemanning kopplat till vårdtyngd är stridsfrågor.

Hallands Nyheter har under det senaste året rapporterat om bemanningen på Östergården. Fyra undersköterskor tar hand om 80 gamla på natten.

Den nya uppdelningen är sådan att det sitter två undersköterskor på demensavdelningen och passar varsin avdelning. Det vill säga 16 personer vardera.

Två undersköterskor sköter om 48 gamla, fördelade på tre våningar. Det innebär att en avdelning alltid är obemannad under natten.

– Det är inte som chefernas påstår att de gamla sover på natten. De gör inte det, säger en undersköterska, som menar att det är "fruktansvärt" på jobbet.

– Jag hade önskat att det varit en personal på varje våning. Det hade väl varit det ultimata, utifrån hur Östergården byggnad ser ut med fem våningar, säger Lena Johansson, som understryker att om det ska bli möjligt måste det skjutas till mer pengar till äldreomsorgen.

Anne-Christine Göransson, tillförordnad avdelningschef för Varbergs omsorg, vill inte ge några kommentarer till den nya anmälan till arbetsmiljöverket.

ANNONS

– Vi har inte fått något till oss i pappersform om det här, därför vill jag inte uttala mig.

Är bemanningen på natten hållbar i längden?

– Ja, det är behovet som styr det.

Två undersköterskor, på 48 gamla, på tre våningar är alltså hållbart?

– Ja, vi gör den bedömningen utifrån personerna som bor där, säger Anne-Christine Göransson.

Läs också ledaren:Otrygg i Varbergsnatten
ANNONS