"Att konsten måste skapas ur lidande är väldigt förlegat"

Kerstin McKee och Gugge Damberg skapar med glädje och hjärta. Nu är de aktuella med sin femte gemensamma utställning.

ANNONS
|

"Välkommen", säger Gugge Damberg, till huset som är Kerstin McKees. I trädgården tittar konst fram lite varstans. Ett par avklippta jeans i betong låter grönskan falla över linningen. Keramik formar både rabattprydnader och på matbordet i uterummet stora fat i klara färger. Konstnärerna och tillika väninnorna är ett team bekväma i varandras närvaro och som inspireras av densamma. Gugge ägnar sig åt betong och väveri, Kerstin åt keramik och målande.

– Konst och kultur för nog av tradition tankarna väldigt mycket bild, men för mig är konst oerhört mycket av det som man möter i vardagen, säger Gugge Damberg.

Gugge Dambergs väg till konstnärskapet tog fart efter att hon "loggat ut" från jobbet som sjukgymnast och grundare av Friskvågen för drygt 10 år sedan. Hon köpte en sommarstuga norr om Ullared och efter två år blev hon permanentboende. Då började det hända grejer.

ANNONS

– Jag deltog i en vävkurs, köpte en vävstol och började experimentera med betong. Nu har gårdsplanen blivit min studio.

För Kerstin började konstnärskapet tidigt och har tagit vägar genom utbildningar i både Sverige och USA, där hon sedan länge också bor halvårsvis. Tecknande och målning fick senare sällskap av uttryck i keramik och med tiden har också ett ökat intresse för healing och energiarbete vävts in i skapandet.

– Jag tror på det här med att våga lyssna till sin inre känsla i skapandet, hitta sin väg. Våga se det svåra, men välja den goda energin och glädjen. Att konsten måste skapas ur ett visst lidande känns väldigt förlegat, säger Kerstin McKee.

Kerstin McKee och Gugge Damberg ställer ut i Lottastugan, Socitétsparken 21-26 juli

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS