Snart igång. Astrid på Skäret ska få en fin uteplats, kök, toaletter och en stor samlingssal. ”Huset ska också kunna användas av allmänheten”, säger Roy Magnusson, ordförande i Galtabäcksskeppets bygglag.
Snart igång. Astrid på Skäret ska få en fin uteplats, kök, toaletter och en stor samlingssal. ”Huset ska också kunna användas av allmänheten”, säger Roy Magnusson, ordförande i Galtabäcksskeppets bygglag.

Astrid på Skäret räddas genom ett lyft

Det börjar dra ihop sig för Astrid på Skäret. Snart är ombyggnadsarbetet på Getterön igång.

ANNONS
|

– Det kommer att bli jättebra, säger Roy Magnusson, ordförande i Galtabäcksskeppets bygglag.

I torsdags beslutade byggnadsnämnden att ge ett positivt planbesked samt medge undantag från gällande strandskyddsbestämmelser så att byggnaden som förr var bostad kan användas som bygglagets klubblokal.

– Men även allmänheten ska kunna nyttja huset. Kommunen ska dra fram vatten och avlopp, säger Roy Magnusson, ordförande i Galtabäckskeppets bygglag.

I huset kommer det att finnas en utställning om Astrid på Skäret. Hon var en mycket speciell kvinna och hör till Varbergs levande historia. Hennes möbler är sparade och det ska finnas ytterligare saker bland annat från Domus i Varberg.

ANNONS

Ombyggnadsarbetet blir omfattande, taket måste repareras, panelen bytas, värmepumpar och solceller installeras och det blir målning och tapetsering.

Dessutom ska husgrunden höjas för att skydda mot högt vattenstånd.

– Vi får lyfta huset 50 centimeter. Det blir med hjälp av domkrafter, säger Roy Magnusson.

Kommunen har lovat att bidra med pengar, och Roy Magnusson raggar även bidrag på andra håll. Själva byggarbetet är ett utbildningsprojekt för arbetslösa ungdomar.

Byggnaderna, även ett uthus ska göras i ordning, var bara en hårsmån från att rivas då det hördes livliga protester från olika håll. Astrid på Skäret betraktas som en betydelsefull del av Varbergs lokalhistoria. När så Galtabäcksskeppets bygglag kom med en lösning blev Varbergs kommunledning genast intresserad.

– Vi gör som vi brukar, en kulturgärning, säger Roy Magnusson nöjt.

Till nästa sommar beräknas Astrid på Skäret stå nylyft, uppfräschad och klar.

Astrid Linnea Henrietta Bengtsson föddes i det röda huset på skäret den 15 april 1906 och det var hennes hem tills hon avled 20 november 1987.

Runt henne samlades såväl hög som låg. Hon kände stadens styrande och hon lät utsatta och hjälpbehövande bo hos henne ute på Skäret.

Astrid var flygplatsvakt på Getterön från 1943 till 1970 och välkomnade ofta, iklädd flygarhuva och uniform, de väntande planen med en honnör. Hon var landets enda kvinnliga flygplatsvakt och uppbar en blygsam ersättning av Luftfartsverket.

ANNONS