Arkitekternas idéer klara – Nu presenteras förslag för Västerport

Kanaler, bad i hamnbassängen och stråk med utblick mot historiska sevärdheter – det är bara några av de idéer som de tre arkitektbyråerna presenterar för Västerport.

ANNONS
|

I somras fick tre arkitektbyråer i uppdrag att skissa förslag på Västerports övergripande struktur. Kommunen har haft vissa specifika önskemål, bland annat att det ska finnas stråk längs kajen och i området och att området ska ha en viss exploateringsgrad.

De tre byråerna har under arbetets gång haft dialog med kommunen, med varandra och med kommuninvånare genom en medborgardialog.

Nu är arkitektkontoren klara med sitt arbete och på lördag presenterar de sitt material på Folkets hus. Därefter följer en tre veckor lång utställning på Komedianten. Den som vill tycka till kan göra det nu på lördag eller under den tid som utställningen pågår.

ANNONS

Sten Hedelin och Claes Premmert som arbetar med Västerport tycker att alla byråerna klarat uppgiften.

–Här har vi många idéer att plocka. Det blir ett spännande arbete framöver, säger Sten Hedelin.

I vår och sommar ska stadsutvecklingsprojektet ta fram ett förslag till planprogram för hela området. Planen kommer mest troligt att innehålla inslag från alla tre arkitektförslagen. Tanken är att planförslaget ska ut på samråd efter sommaren.

–2017 blir året då Västerport får sin fysiska form, förklarar Sten Hedelin.

Alla tre förslagen bryter upp kajens raka linje. EG Architects förslag bygger ut kajen och får på det sättet plats med tre kvarter på bredden i sitt förslag. Mandaworks / Adept fyller ut en del av hamnbassängen mot Farehamnen och får på det sättet plats med bostäder även där.

–Vi får utvärdera om man strikt ska följa kajen eller inte, säger Sten Hedelin.

Spacescape har ritat en rutnätsstad som på många sätt påminner om strukturen i centrum. Mandaworks / Adept arbetar med stråk och siktlinjer mot Varbergs historiska målpunkter och kanaler inne i området och EG Architects har ritat in flytande bassänger längs med kajstråket.

Förslagen tecknar olika strukturer men har mest gemensamt i söder, i mötet med centrum.

ANNONS

–Det var ett krav från vår sida, att Västerport ska kopplas ihop med centrum. Men förslagen skiljer sig åt så klart. Spacescape har till exempel en stark uppfattning om gårdarna. De har medvetet gjort slutna kvarter där gårdarna är till för de boende, säger Claes Premmert.

Stadsutvecklingsprojektet hoppas att många ska vilja tycka till om arkitekternas idéer.

Tanken är att Västerport ska börja byggas 2020. I den del som planeras nu ska det få plats omkring 2000 bostäder.

Fakta: Tycka till

Skisserna ska ses som illustrationer. Här och nu är det inte läge att tycka till om hur enskilda hus ska se ut. Det som ska avgöras är den övergripande strukturen med kvarter, gator, torg och parker.

Så vad ska man då tänka på när man tittar på skisserna? Stadsutvecklingsprojektet tipsar om frågor man kan ställa sig:

  • Skulle jag vilja bo här? Hur skulle det vara att bo här i vardagen?
  • Hur är livet mellan husen?
  • Hur känns det att vara här?
  • Vad kommer man att uppleva i det här området?
ANNONS