Nytt år i politiken. Det är halvtid i mandatperioden och i förra veckan höll fullmäktige sitt första möte för året. Ann-Charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) är glada att bostadsbyggandet fått fart i kommunen. Bild: Annika Karlbom
Nytt år i politiken. Det är halvtid i mandatperioden och i förra veckan höll fullmäktige sitt första möte för året. Ann-Charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) är glada att bostadsbyggandet fått fart i kommunen. Bild: Annika Karlbom

Ann-Charlotte Stenkil (M) är nöjd med verksamheten – trots larmrapporter från äldreomsorgen

Ann-Charlotte Stenkil (M) kan stoltsera med att leda en flerfaldigt prisad kommun. Men är det verkligen så bra när äldreomsorgen larmar och det sparas på skolmaten?

ANNONS
|

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil leder en samlad Allians som sällan gnisslar, åtminstone inte utåt. Hon tycker att kommunen lyckades kombinera bra verksamheter med en ekonomi i balans 2016. Byggkranarna sveper över stan, hundratals bostäder ligger i pipeline och nya företagsetableringar är på väg.

Men är det verkligen så bra som hon vill ge sken av? På Östergården larmar personalen om att de inte hinner med de gamla, och barnen i förskolan och skolan ska äta vegetariskt två gånger i veckan eftersom barn- och utbildningsnämnden behöver spara pengar.

–Det ska vara bra för de som bor på Östergården. Sen kan jag inte bedöma om det behövs fyra eller fem personal på natten. Men de anställda måste tas på allvar.

ANNONS

–Den vegetariska maten är en kombination av vår kostpolicy och ekonomin. Det handlar inte bara om pengarna.

Moderaterna och deras samarbetspartier röstade nej till Vänsterpartiets och Socialdemokraternas förslag om en skattehöjning.

Är inte det här två bevis för att S och V har rätt –att det blir barnen och de gamla som kommer att få betala för alla investeringar i det växande Varberg?

–Nej, det är det inte. Vad gäller maten är det en prioritering som nämnden gjort. De vill väl lägga pengarna på något annat. Jag tror att många tycker att det är bra med mer vegetariskt. Och vi har skickat extra pengar till socialnämnden i budgeten.

–Jag utesluter inte att vi kan behöva höja skatten någon gång. Men vi ska vänta tills vi verkligen behöver det. Vi har ingen snålbudget i Varberg. Vi har jättebra verksamheter med god och hög kvalitet.

Det säger du trots den skrala bemanningen på Östergården?

–Vi kommer att skjuta till mer pengar till socialnämnden även framöver, inte minst genom att vi ska behöver bygga fler äldreboenden. Det klart att nya investeringarna äter på utrymmet.

Med tanke på bland annat bostadsbristen –växer Varberg för mycket för sitt eget bästa just nu?

ANNONS

–Nej, vi tuffar på med ungefär en procents ökning om året och det är en hållbar nivå.

Ann-Charlotte Stenkil drar på smilbanden när jag frågar henne om det utåt sett goda samarbetet med Jana Nilsson.

–Vill han verkligen ta över? säger hon och skrattar.

Sedan blir hon mer allvarsam och säger att Socialdemokraterna är en stabil samtalspartner.

Din partiledare Anna Kinberg Batra är beredd att fälla regeringen med hjälp av SD. Kan du tänka sig att ta stöd av SD för att bli kvar vid makten om det skulle behövas?

–Nej så är det inte. Men hon vill gå fram med en gemensam Alliansbudget. Anledningen är att det finns en rörelse i vårt parti där väldigt många blev frustrerade över Decemberöverenskommelsen. Om man inte är nöjd med utvecklingen i Sverige måste man kunna visa ett alternativ.

–Vi håller en hövlig ton mot SD men samarbete har vi aldrig talat om. Det finns inte på kartan att vi skulle samarbeta med SD.

I höstas bad kommunen om en paus i flyktingmottagandet. Varför gör inte Varberg mer för att ta emot flyktingar?

–Vi såg att det skulle bli tufft att klara mottagandet under senhösten. En del kommuner hyrde in sig på stadshotell. Det ville vi inte göra. Därför bad vi om anstånd en tid. Det fick vi inte och vi löste det ändå. Men inte med hotell. Exakt hur det löste sig vet jag faktiskt inte, det kan serviceförvaltningen svara på. Men jag vet att det inte är så bra standard på alla ställen som man kanske skulle önska.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Många spadtag i Varberg

Ann-Charlotte Stenkil (M) om 2016 och 2017

Viktigast 2016

  • Vi har förberett för blivande företagsetableringar genom många markförvärv och i hög konkurrens har det blivit klart att vi får hit Deromes modulfabrik och flera företag till Lugnetrondellen, bland annat Max.
  • Nya skolor och förskolor har färdigställts, nya byggnationer har startats och vi har fått priser och utmärkelser för vår skolverksamhet.
  • Vårt flyktingmottagande har fungerat bratack vare ett jättestort engagemang och mycket arbete. Vi har inga utanförskapsområden i Varberg och mottagandet har i de allra flesta fall fungerat mycket bra. En god arbetsmarknad ger goda förutsättningar för integration.
  • Vi har nu fått bra fart på bostadsbyggandet och på nyantagna planer och Varbergs Bostad har gått in i en aktivare roll också vad gäller byggande i serviceorterna.
  • Vad gäller stadsutvecklingsprojektet håller vi tidsplanen i samtliga tre delprojekt –tunneln, Västerport och hamnflytten.

Utmaningar 2017

  • Under 2017 skall vi fortsätta på den inslagna vägen vad gäller att kombinera god kvalitet i våra verksamheter med ordning på ekonomin.
  • Extra fokus kommer att läggas på socialnämndens område, inte minst blir planeringen för fler äldreboenden viktig.
  • Det är viktigt att regeringen beslutar om att tunnelbygget i Varberg kommer med i den nationella transportplanen. Det är en förutsättning för såväl flytten av hamnen som byggandet av Västerport.
  • Det är stor konkurrens om duktiga medarbetare inom många olika områden som kommunen arbetar med. Det är en stor utmaning för kommunen att rekrytera personal.
  • Byggbranschen är het, vilket innebär få och höga anbud vid upphandling. Det gör det dyrt att bygga. Samtidigt måste vi fokusera på att bygga fler bostäder och göra fler markförvärv.
ANNONS