Andra läckaget på kort tid

Ett år med flera svåra olyckor lider mot sitt slut på Södra Cell. Söndagens olycka med svavelsyra var den andra läckan på kort tid. – Vi ser allvarligt på det här ur arbetsmiljösynpunkt, säger platschefen Jonas Eriksson.

ANNONS
|

I helgen var olyckan framme igen på Södra Cell i Värö. Återigen var det svavelsyra som läckte ut, den här gången hela 15 000 liter.

– Det var en slang som gick sönder som ska tåla syra. Det blev ett litet hål men det sprutade så mycket att vi inte kom åt att stänga av, säger platschefen Jonas Eriksson.

Olyckan skedde bara tio dagar efter det senaste läckaget.skadades en brandman efter att läckande svavelsyra trängt igenom ansiktsmasken.

– Den händelsen har vi startat en utredning om, cisternen är besiktad så varför det har gått hål på den undrar nog både vi och Södra Cell, säger Klaus Heinsvig, verksamhetschef på räddningstjänsten Väst.

ANNONS

Han menar att man inte ska dra för stora växlar av att det på kort tid skett två olyckor som krävt utryckning från räddningstjänsten. Men inte heller att det ska ignoreras.

– Det är sådant som händer, sen att det händer två gånger på så kort tid är max oflyt. Vi tittar på det ur ett längre perspektiv, säger Heinsvig.

Den här gången skadades ingen och inte heller påverkade läckaget produktionen på något sätt.

– Vi hade tillräckligt med svavelsyra i vår förvaring och kunde hålla igång produktionen. Idag (måndag) är allt fixat, säger Jonas Eriksson.

Olyckan är bara en i raden under 2016. Exempelvis skedde tre olyckor på en vecka i juni, med dödlig utgång i ett av fallen.

Har det varit ovanligt många olyckor på Södra Cell i år?

– Jag kan förstå om det upplevs som det, men vi har också varit enormt många fler personer. Vi har varit över 3 500 som mest, ett vanligt år rör det sig 4-500 personer som arbetar här, säger Jonas Eriksson.

Projektet expansion Södra Cell Värö har under två år lett till väldigt många arbetstillfällen på bruket, men också till att fler fick samsas på samma yta.

ANNONS

– Allting blir mer komplext, en normal vardag är det kanske 150 personer från externa företag här. Med mycket människor på liten yta ökar självklart risken för att något kan hända, säger Nils-Erik Andersson, lokal ordförande för fackförbundet Pappers.

– För varje olycka som händer uppdagas mindre brister och att man kunde ha gjort vissa saker annorlunda. Men jag upplever att det sätts till resurser för att arbeta med de här bristerna, fortsätter Andersson.

Arbetsskadefrekvens är ett sätt att mäta arbetsmiljösäkerheten på där man ställer antalet olyckor i förhållande till antalet arbetstimmar. Enligt platschef Jonas Eriksson har expansionsprojektet varit väldigt bra på just den punkten.

– På 6,5 miljoner arbetade timmar har vi haft 13 olyckor med frånvaro som följd. Det betyder en arbetsskadefrekvens på 2.0 vilket är oerhört bra, men självklart är det jättebeklagligt att en person omkom och det vill vi inte vara med om igen, säger Eriksson.

Fakta: Olycksåret

11 februari: En anställd klämde sin arm efter att ett tåg kört på en lift

12 maj: En anställd träffades i huvudet av en järnkrok som föll ner när två kranbilar flyttade en ställning.

2 juni: En man avled efter att han fått ett halvt ton tungt rör över bröstkorgen när en lyftanordning gick sönder.

7 juni: En man föll från hög höjd i samband med att han monterade trappräcken.

9 juni: En anställd fördes till sjukhus med ett köttsår i handen efter att han rengjort cisterner med högtryckstvätt.

24 november: En brandmans ansiktsmask frättes i kontakt med läckande svavelsyra från en tank.

3 december: 15 000 liter svavelsyra läcker ut efter att en slang brustit, ingen person kommer till skada.

ANNONS